Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Chablis på egen hand

Vi svenskar är en av de större konsumenterna av viner från Chablis. Vinområdet är egentligen väldigt litet och här görs inte så mycket vin! Varför vi är så tokiga i Chablis vet vi inte men det kanske är för att vinernas friska mineralitet anses passar så bra till skaldjur.Chablis är en del av vinområdet Bourgogne, men ligger ganska långt från hjärtat av Bourgogne. Chablis angränsar faktiskt nästan till Champagne och jordmånen är mycket samma kalkjordar som finns i Champagne. Byn Chablis är liten och charmig där Grand Cru kullen dominerar landskapet.

Grand Cru är också högsta kvalitetsklassen på Chablis-viner. Det finns sju vinodlingslotter som har Grand Cru status och alla dessa angränsar till varandra på just samma kulle. Näst högsta kvalitetsklassen är Premier Cru, därefter kommer Chablis och sist Petit-Chablis. Här görs alla viner enbart på Chardonnay-druvan.

Det som kännetecknar viner från Chablis är just mineraliteten och den friska syran. Mineraliteten förklaras av jordmånen som faktiskt är densamma som i Champagne som här i Chablis kallas Kimmeridge. Jordmånen är en gammal havsbotten med kalkjordar och snäckskal. Mineraliteten kännetecknas också av en doft och smak av just snäckskal och musslor – ja det är faktiskt angenämt!

Den höga syran förklaras av att det här är ett ganska kallt vinområde samt att merparten av odlarna inte låter vinerna genomgå malolaktisk jäsning vilket gör vinerna mjukare. En annan faktor som framhäver mineralitet och syra är att man oftast undviker att lagra vinerna på ekfat.

Unga viner härifrån har oftast rejält hög syra och har ofta inte utvecklat så mycket karaktär utan det som känns mest är citrustoner. Det finns många som gillar den typen av vin och smaken är som baken. Men om man vill hitta den typiska aromatiska mineraliteten som påminner om snäckskal/musslor så rekommenderar vi att köpa lite äldre viner alternativt lagra själv. Man hittar normalt mer karaktär om man köper högre kvalitetsklasser, men det går absolut att hitta kul viner som inte kostar skjortan. Utbudet av Chablis-viner på Systembolaget är så pass stort att det också finns äldre årgångar att tillgå, särskilt på beställningssortimentet.

Hallbus Vinpanel har testat ett gäng olika Chablis-viner av olika årgångar och kvalitetsklasser och tipsar om 4 viner. Vi har också testat olika klassiska maträtter till Chablis och vi kan konstatera att vinerna passar ypperligt till rätterna. Vi rekommenderar räkor, vinkokta musslor och skaldjurspasta till Chablis. Läs recept och vintips här >>

Vi har själva rest i området några gånger och vi tycker det är väl värt att besöka. Det är som sagt ett litet område och även byn är liten och det är väl svårt att sysselsätta sig en vecka här, men det är perfekt för en weekendresa. Här finns det mesta inom gångavstånd, både hotell, restauranger och vingårdar. En del vingårdar ligger utanför själva byn så de nås bäst med bil. Vi rekommenderar två olika bra boenden, ett hotell mitt i byn (namn) och ett chambre d’hôte utanför byn inom gångavstånd (namn). Bäst mat tycker vi man hittar på Bistrot Des Grand Crus, som ligger i anslutning till den kända vingården William Fèvre, mitt i byn.

Tips på några vingårdar att besöka är Domaine Jean Collet (prisvärda och smakrika viner, vår favorit i Chablis), La Chablisienne (stort kooperativ med bra priser), Gerard Duplessis (liten vingård med kul viner), Domaine Long-Depaquit och Maison Régnard. Samtliga vingårdar utom den sistnämnda finns i Systembolagets sortiment i skrivande stund. Vad gäller boende rekommenderar vi Hotel Bergerand mitt i byn eller Maison du Moulin du Roches, ett chambre d´hôte några minuters gångväg utanför byn. Nedan är länkar:

• Boende, Hotel Bergerand - www.bergerand.com
• Boende,  Maison du Moulin du Roches - www.chablis-maisondumoulindesroches.fr
• Restaurang, Bistrot des Grand Crus - www.bistrotdesgrandscrus.com
• Vingård, Domainde Jean Collet - www.domaine-collet.fr
• Vingård, kooperativ La Chablisienne - www.chablisienne.com
• Vingård, Gerard Duplessis - www.chablis-duplessis.com
• Vingård, Domaine Long-Depaquit - www.albert-bichot.com
• Vingård, Maison Régnard - www.deladoucette.net/regnard_chablis
• Vingård i Beines, utanför Chablis. Alain Geoffroy - www.chablis-geoffroy.com

 
Copyright Hallbus Vin AB