Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vita viner till fisk och skaldjur

Hallbus vinpanel gav sig i kast med att prova ut det ultimata ostronvinet, vi provade ett gäng olika vita viner till vår förrätt som bestod av ostron. Druvan Silvaner vann med en knivsudd över Chablis. Det som avgjorde var att Chablin var så pass smakrik och fyllig att den konkurrerade ut ostronet lite grann, Silvanern med tydliga mineraltoner mötte ostronet på samma nivå och tillsammans blev det helt perfekt.

Nu blir man inte mätt på ostron allena, så vi högg även tänderna i en huvudrätt, ångad torskrygg med citronsås, en perfekt rätt till de fyra vinerna nedan! Läs receptet här >>


Pazo Cilleiro Albariño 2014. 139 kr.

Ursprung Spanien, Rías Baixas. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2263. Leverantör Giertz Vinimport AB.

Ett vin som vid första sniffen ger massor av mogna gula äpplen, inlagd persika och en härlig blommighet. Vinet är friskt och har en bra välavvägd syra. Toner av pomerans finns också i bakgrunden. Vinet är relativt runt och fylligt mitt i all blommighet och friska srya och det passar riktigt bra till ostronen. Hela panelen tyckte vinet var prisvärt och rekommenderar det.


Sancerre Les Pierris 2014. 149 kr.

Ursprung Frankrike, Loiredalen, Sancerre. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2259. Leverantör Johan Lidby Vinhandel AB.

Ett väldigt druvtypiskt vin för druvan Sauvignon blanc - nässlor, krusbär, fläder, svartvinbärsblad och bivax. I smaken en bra, hög syra och en lång eftersmak. Ett gott och bra vin, prisvärt och rekommenderas av panelen - dock inte till ostron, det här vinet tar över och dödar ostron, men det är perfekt till bersån, färsk getost, olika fiskrätter samt räkor.


Chablis Premier Cru Grande Cuvée, La Chablisienne 2013. 169 kr.

Ursprung Frankrike, Chablis. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6237. Leverantör Vinunic AB.

Ett vin med en härligt stor och fyllig doft. Musselskal, mineral, bivax, torkade aprikoser och gråpäron. Smaken är rund och fyllig med en bra syra i bakgrunden. Ett väldigt komplext vin, definitivt rekommenderat, men kanske inte till ostron, det är aningen för fylligt och tar överhanden. Drick det här vinet till fiskrätter och fylliga skaldjursrätter istället - men drick vinet för det är ett alldeles ypperligt exempel på hur underbart god och mångfacetterad en bra Chablis kan vara!


Würzburger Stein Silvaner, Bürgerspital 2014. 169 kr.

Ursprung Tyskland, Franken. Hallbus Vinklubb.

Kvällens ostronvin - en klar vinnare som verkligen gifter sig med ostronen. En lätt kryddighet möter näsan när man sniffar på vinet, en lite oljig doft. Mandelmassa och knallpulver, mycket mineraligt. Smaken är olig och relativt fyllig och eftersmaken är lång och tuttifruttig. En bra, rak syra finns i bakgrunden. Riktigt bra och prisvärt vin oavsett om du skall äta ostron eller ej.

 
Copyright Hallbus Vin AB