Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vita favoriter till kräftorna

Vi tipsar om fem vita favoritviner som passar till kräftor. Vi gjorde samtidigt fyra olika röror som gifter sig fint med kräftorna, en asiatisk röra (med koriander och chili), en röra smaksatt med västerbottenost, en röra med dill och stenbitsrom samt en röra med kapris och dill.

En häftig upplevelse var den asiatiska röran, fullspäckad med koriander som gifter sig med druvan Viognier, bättre blir det inte! Ett tips att hålla kvar i bakhuvudet när ni skall äta asiatiskt. Kombinationen svenska signalkräftor, koriander och Viognier är således svåröverträffad! De andra, lite mer klassiska rörorna (med kapris, stenbitsrom samt västerbottenost) passade jättebra till vinerna och kräftorna. Här hittar du recepten på rörorna.


Chablis Premier Cru Fourchaume J M Brocard, 2010. 199 kr.

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Chablis. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7457. Leverantör Johan Lidby Vinhandel AB.

I doften hittar vi nötiga toner och mineral, flinta och krutrök (lite som när man avfyrat en knallpulverpistol). Vinet har en kraftig smak med hög syra och lång eftersmak. Det här vinet fungerade jättebra till både havskräftor och insjökräftor. Ett väldigt gott vin. Mineralen i vinet kommer fram och gifter sig med skaldjuren - ett allroundvin till kräftor med andra ord. Ska ni välja ett vin och har både havs- och insjökräftor är detta vinvalet.  


Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, 2012. 99 kr.

Ursprung Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Paarl. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2051. Leverantör Fondberg.

Doften är full av syrliga karameller, övermogna äpplen och konserverade mandariner. Vinet har också en tydlig fatton. Smaken är kraftig, härligt frisk och syrlig utan att vara vass (balanserat syrlig). Toner av pomerans och smör finns i smaken. Skaldjuren plockade fram en oljig och lite bitter ton i vinet som var god men lite oväntad, kul överraskning. Vinet passar ypperligt till både salta och söta kräftor.  


Clay Station Viognier, 2012. 99 kr.

Ursprung USA, Kalifornien, Central Valley. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22228. Leverantör Hermansson & Co AB.

Massor av inlagda päron, parfymerat och lite sötma i doften. Lite oljigt i strukturen. Ett fylligt, balanserat vin med ganska låg syra och lång eftersmak. Viognier är verkligen insjökräftornas partner, vin och kräftor gifte sig och smakerna förstärktes! Till havskräftor blir vinet lite oljigt och fick en fadd smak så den kombinationen rekommenderar vi inte.


Trimbach Riesling, 2010. 119 kr.

Ursprung Frankrike, Alsace. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2639. Leverantör Ward Wines AB.

Till en början en lite svag doft med citrus, petroleum och friska toner. Efter ett tag blir doften tydligare. Citrus kommer också i smaken, med en lite fet struktur samt hög frisk syra. Tillsammans med havskräftorna så kom vinet fram mjukt och bra, en god och bra kombination. Däremot passade vinet inte lika bra till insjökräftorna.


Stoneleigh Sauvignon Blanc, 2012. 99 kr.

Ursprung Nya Zeeland, Marlborough. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6311. Leverantör Pernod Ricard Sweden AB.

En typisk Sauvignon Blanc, massor av nässlor, fläder, krusbär, gröna toner både i doft och smak. Hög syra som är balanserad, vinet är friskt och typiskt med lång eftersmak. Ett väldigt personligt och härligt vin. Det här vinet var gott till både insjö- och havskräftor, men blommande ut allra mest till havskräftorna. 


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB