Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Hallbus Vinpanel

Vi provar 8-12 viner vid varje tillfälle och endast provningsledaren vet vilka vinerna är. Fokus på provningen är hur deltagarna uppfattar vinernas doft och smak. Eftersom provningen sker blint så har ingen några förutfattade meningar om vinerna. Efter att panelen sniffat och smakat sig igenom vinerna och skrivit ner sina omdömen så berättar provningsledaren priset för varje vin och utifrån det bedömer panelen vinets prisvärdhet. I det här fallet kan ett vin som är rätt OK bli mycket prisvärt om det är billigt, likaså kan ett kanonvin bara bli godkänt om det är löjligt dyrt.

När panelen fastslagit omdöme och prisvärdhet avslöjar provningsledaren vilka viner som har provats. Efter det så går provningen in i nästa fas, den viktigaste, att prova vinerna tillsammans med mat. För det är ju till mat vinerna ska komma till sin rätt. Så du hittar alltid ett recepttips på mat till varje provning som läggs upp på hemsidan.

Gemensamt för alla deltagarna i provningspanelen är att alla har ett stort intresse för både vin och mat. Nedan är en kort beskrivning av deltagarna.

Catarina Mattsson. Catarinas vinintresse går drygt 15 år tillbaka i tiden, då hon gick sin första vinkurs. Hon har också lång erfarenhet av att genomföra vinprovningar/-kurser i olika sammanhang, bland annat inom föreningen Munskänkarna. Catarina anser att varje tillfälle har sitt vin, men hon är särskilt svag för tuffa, kraftiga röda viner från Australien och kryddiga, varma röda viner från södra Rhônedalen. Hennes första eureka-upplevelse var en Beaune Premier Cru från 1988.


Henrik Jerner.  Henrik har också drygt 15 års erfarenhet av vinprovning och av att hålla i provningar och kurser i olika sammanhang. Henrik har även varit centralt ansvarig för föreningen Munskänkarnas utbildningsverksamhet. Henriks favoritvin är röd Bourgogne, men han är allätare och gillar de flesta viner. Just nu inne i en period där han är särskilt glad i tyska vita viner och röda viner från södra Italien.

Eva Mattsson. Mångårigt vinintresse som gestaltat sig i vinresor världen runt samt medlemskap i vinprovningsförening. Hon har också gått ett flertal vinkurser. Eva gillar kraftiga och tuffa röda viner från hela världen, gärna gjorda på druvorna Syrah och Cabernet Sauvignon.

Fredrik Gustafsson. Glad i vin sedan en Rosso di Montalcino, tillsammans med en spänstig Pasta Pomodoro, en het sommardag 2004. Sedan dess återvänder Fredrik gärna och ofta till Toskana, för nya bekantskaper varje resa. Han har dock stadigt hållit fast i sina favoriter från Montalcino, många Rossos och Brunellos har det blivit.

Elisabeth Nyby. Har gått vinkurser och vinprovningar inom Munskänkarna och lärt sig mycket genom det. Elisabeth har även rest en del i Frankrike, Italien, Tyskland och provat viner i olika regioner. Föredrar viner av en stramare stil, främst europeiska viner. Favoriterna är en härlig Riesling med mycket mineraltoner, samt viner från Rhônedalen. En lagrad Bourgogne står också högt i kurs.

Eva Bergvall. Ett mångårigt vinintresse som har lett till ett stort och aktivt engagemang inom vinprovar-Sverige, bland annat som tidigare ordförande i Munskänkarna Göteborg. Eva håller gärna i vinprovningar och vinkurser. Favoritvinet är en kall och torr Champagne. En annan favorit är en klassisk stram och smakrik Bordeaux.

Michel Ekfeldt. Har efter en vinprovning 2012 och vårens Rhone-resa upptäckt det fina med både viner, god mat och gott sällskap därtill. Resan gav mersmak så till den milda grad att några flaskor Montine Sèduction 2011 ligger beredda för nästa kalas-måltid. Den omtalade vinprovningen gav Michael en aha-upplevelese av Chäteau Malherbe....som också ligger i det nyinköpta vinstället.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB