Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vino Nobile di Montepulciano

Byn Montepulciano ligger i södra Toskana, ganska nära Siena. Härifrån kommer ett av Toskanas mest klassiska viner; Vino Nobile di Montepulciano. Liksom Chiantiviner görs även Vino Nobile på druvan Sangiovese. Byn Montepulciano ska inte blandas ihop med Montepulciano d'Abruzzo, i det sistnmända är Montepulciano druvan och Abruzzo området.

Byn ligger häftigt långt upp på en klippa och som på många andra ställen i Toskana äter man fantastiskt gott här. Vi återkommer förresten med resetips för Toskana. Här i Montepulciano åt vi vår första Bistecca Fiorentina, en mäktig rätt som verkligen är som klippt och skuren för Vino Nobile viner. Läs receptet här >>

Vino Nobile tillhör inte de billigaste vinerna från Toskana, men är ofta riktigt prisvärda. De behöver inte heller så lång lagringstid för att visa sina bästa sidor. Vi har provat två viner från producenten Poliziano som av många anses vara en av de bättre producenterna i området.  De är båda typiska för bra Vino Nobile med körsbär, choklad och fyllighet. Båda vinerna finns på Systembolaget i skrivande stund så passa på!


Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2012. 156 kr

Ursprung Italien, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2144. Leverantör Johan Lidby Vinhandel.

Det är kul när man känner toner i vin som egentligen inte ens borde vara där exempelvis choklad som finns i många viner från Toskana. Det här vinet är mättat av mörk choklad och lite Aladdinmussla, romrussin samtidigt som en djärv strävhet finns och en syrlighet i bakgrunden. I slutändan blir vinet väldigt komplext och balanserat. Det här vinet är underbart gott, kan drickas nu eller lagras, gör gärna både och… 156 kr för en flaska är inte dyrt för ett sådant här bra vin, väl värda pengar!


Vino Nobile di Montepulciano Poliziano 2011. 197 kr 

Ursprung Italien, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 92416. Leverantör Johan Lidby Vinhandel.

Här finns också chokladtoner men nu är vi och sniffar på chokladdoppade skumbananer eller delfiner som brukar finnas vid Pressbyråns kassa. Men tro inte att vinet är en godisbomb, inte ett spår, här finns en rejäl strävhet, kärnkärvhet, körsbär och tobak. Vinet är väldigt fylligt och komplext – en riktig höjdare! Kvällens bästa vin och även om 197 kr är mycket pengar så är det här värt vartenda öre. En lång eftersmak som ligger kvar hela kvällen – gott!


Tillbaka till vin- och mattips >>

 
Copyright Hallbus Vin AB