Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vin till asiatisk mat

Hallbus vinpanel satte sig ner och försökte reda ut hur olika viner passar till olika asiatiska rätter. Oftast så rekommenderas allt utom vin till heta och aromatiska rätter från asien, men efter att ha smakat igenom 12 väldigt olika viner samt smaker från många hörn i Asien så vill vi verkligen slå ett slag för vin till spicy mat! Det är inte bara öl som passar till. Vi rekommenderar 5 viner, se nedan.

Vi drack vinerna till följande rätter:
• Lax med chili, ingefära och koriander - läs recept här
• Nordindisk mild lammgryta med saffran, kardemumma, mandel samt yoghurt (Rogan Josh)
• Medelstark thairätt bestående av marinerade räkor och bläckfisk med chili, glasnudlar, lök, nötter lime och färsk koriander (Yam Vun Sen)
• Medelstark/stark grön thaicurry-gryta med kokosmjölk, bambuskott, morot, limeblad och thaibasilika (Geng Kiaowan)
• Banan och löksalsa - läs recept här
• Avslutningsvis åt vi en dessert med asiatisk touch: stekt banan med ingefärsglass - läs recept och vintips här.

Vi hittade tre generella vinnare till maten – torra vita viner gjorda på druvorna Viognier och Gewürtstraminer samt halvtorrt vitt vin gjort på Rieslingdruvan. Vigoner och Gewürztraminers parfymerade, kryddiga, mjuka karaktärer med toner av lichee, banan och päron möter den asiatiska matens hetta och aromatiska mångrikedom på ett ypperligt sätt. Halvtorr Riesling funkar också bra, vinet är stramare och har högre syra men har å andra sidan en sötma som passar bra till thaimatens fiska, aromatiska hetta.

Vidare så upptäckte vi några fler kombinationer – på gott och ont. Rejält söta viner (halvsöta och mer) passar inte bra till stark mat, blir någon konstig kombination av kletighet och disharmoni i munnen. Rosé är ett vågspel, beroende på graden av bitterhet och strävhet – chili plockar fram hemska bittra och beska toner i vin som redan har strävhet. I teorin så fungerar ett mjukt och snällt rosévin, men vi hade hellre sparat rosén till stranden i solen och druckit en väl kyld viognier istället. Torra viner på Rieslingdruvan är OK till asiatisk het mat, men igen, kör på Viognier, Gewürtstraminer eller halvtorr Riesling och ta torr Riesling till den grillade fisken istället. Torra röda viner kan fungera till indisk mat om de har kryddighet och värme i sig och saknar tydlig strävhet.


Clay Station Viognier, 2013. 99 kr.

Ursprung USA, Kalifornien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22228. Leverantör Hermansson & Co AB.

Ett favoritvin hos oss som vi rekommenderat tidigare. Det passar till väldigt mycket god mat och efter dagens provning så kan vi även lägga till asiatisk mat. Vinet är gräddigt och kryddigt i doften, där vi även hittar banan och kola. Smaken är mjuk och oljig med kvinnliga former, älskvärd med en snygg syra i bakgrunden. Passar alldleles ypperligt till både Rogan Josh och thailändsk grön curry. Prisvärt! 


Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, 2011. 99 kr.

Ursprung Frankrike, Alsace. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5244. Leverantör Bibendum.

Vinet har faktiskt en asiatisk ton i doften blandad med kryddor och blommor. Smaken är mjuk och parfymerad med lichee och päronskal. Ett gott fylligt vitt vin som hanterar Rogan Josh och grön curry perfekt. Ett prisvärt vin som vi verkligen rekommenderar till kryddstark mat.


Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer, 2012. 115 kr.

Ursprung Frankrike, Alsace. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2187. Leverantör Domaine Wines Sweden AB.

Kryddigt parfymerat och fylligt vitt vin med toner av banan. Mjuk, oljig smak som är lång och eldig. Vinet passar jättebra till grön curry och Yam Vun Sen, frisk smakstark thairätt med mycket koriander och chili. Vinet är mycket prisvärt och passar perfekt till thailändska rätter i synnerhet, men också andra kryddstarka rätter i allmänhet. 


Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2012. 119 kr.

Ursprung Tyskland, Rheingau. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6257. Leverantör Bibendum.

Fruktiga toner i doften, massor av ananas och smågodis, russin och persika. En panelmedlem kände Gaultiers damparfym (den i kvinnotorson). Vinet är lite sötare och fylligt med en bra syra, både halvsött samt friskt och fräscht. Sötman i vinet fixar de flesta asiatiska rätter, ett bra spicy allaroundvin. 


Brennfleck Silvaner Kabinett Trocken, 2012. 99 kr.

Ursprung Tyskland, Franken. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5376. Leverantör Granqvist Beverage House AB.

Kul, ett vitt vin som möter näsan med mjölkchoklad! Följt av nougat, nutella och en syrlig ananasavslutning, låter spännande. Smaken är mjukare och lite anonym med en bra syra i bakgrunden. Passar bra till den gröna curryn. En vin vi rekommenderar - inte bara till asiatiskt utan också gärna till sötare skaldjur som räkor och insjökräftor. 


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB