Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Klassiska julbordsrätter med nya drycker

Vi har provat olika viner till utvalda julbordsrätter. Vi skippade sillen, sill och snaps hör ihop, inget vin mår bra av att paras med inlagd sill, tycker vi. Vi dukade istället fram kallrökt lax, Janssons frestelse – läs recept här >>, skinka, köttbullar, prinskorvar, revben – läs recept här >> och rödkål. Vinnarna bland vinerna innan vi provade mat till var en Chardonnay från USA och en väldigt bra och prisvärd Bordeaux – två riktigt bra viner oavsett juletid! Till själva julmaten så hanterade en Pinot Gris från Alsace allt riktigt bra och en spansk Rioja var bäst på den röda sidan, sedan var det ett flera andra viner som hanterade det mesta riktigt bra. Båda dessa viner är typiska för druva och ursprung så hittar du inte just dessa går de att ersätta.

Bästa vita till julmaten: 


Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2013. 99 kr.

Ursprung Frankrike, Alsace. Systembolagets ordinarie sortiment nr 12105. Leverantör Swedish Wine Cellar AB.

Doft av honung, tvål, bivax och aprikoser. Oljig textur i munnen, kryddig och god, halvtorr känsla. Doften går igenom i smaken. Ett väldigt bra bersåvin till sommaren, väl kylt. Men nu till julbordet funkar den bra till Janssons frestelsen, jättebra faktiskt, även till laxen och riktigt bra till skinkan också inklusive senap. Bästa vinet till julmat alla kategorier - flaskan bör stå på julbordet!


Gewurztraminer Réserve Hennÿ, 2012. 119 kr.

Ursprung Frankrike, Alsace. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2176. Leverantör Hermansson & Co AB.

Ett fruktigt, kryddigt, tropiskt vin, banan och ananas. Smaken är mjuk och oljig, faktiskt lite tillbakahållen för att vara en gewürtstraminer. Har en väl balanserad syra också. Ytterligare ett vin perfekt till Janssons frestelsen men det här vinet dog tillsammans med den kallrökta laxen. Funkade bra till skinkan dock. 


Clay Station Viognier, 2013. 99 kr.

Ursprung USA, Kalifornien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22228. Leverantör Hermansson & Co AB.

Burkmandarin, aprikos, banan och päron i både doft och smak. Olijt vin, mjukt och vänligt. VI har rekommenderat det här vinet tidigare och det är verkligen ett bra vin, funkar till mycket och faktiskt även till julmaten, Janssons, lax och skinka funkar bra. Vinet är gott och prisvärt och funkar till julbordet.


Bästa röda till julmaten: 


Viña Pomal Reserva, 2009. 119 kr.

Ursprung Spanien, Rioja. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6712. Leverantör Bibendum.

Här kommer en klassisk Rioja med toner av krondill och fat. Kryddig och faktiskt en viss bärighet i bakgrunden. En bra och prisvärd Rioja som hanterar Janssons frestelse med bravur men inte laxen alls. Skinkan ok men leverkorven var kombinationen som verkligen var bra. Bästa röda vinet till julmaten.


Château L'Ermitage, 2011. 121 kr.

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Listrac-Médoc. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2479. Leverantör Pernod Ricard Sweden AB.

Oavsett julbord så är det här ett riktigt bra Bordeauxvin, klar köprekommendation oavsett julen eller ej. Vinet är fullt av mörk choklad, cedertoner, gräsigt och en lite torr bakgrund. Vinet är stort, fylligt och har en väldigt lång eftersmak. Det här vinet fjäskar inte för oss - vi får fjäska för det och ge det lite tid i glaset, då öppnar det sig och visar att det även fixar julmaten, inte laxen men Janssons och skinkan blir väldigt bra. Ett fyndvin!


Irony Pinot Noir, 2012. 141 kr.

Ursprung USA, Kalifornien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6694. Leverantör Hermansson & Co AB.

Ett vin med fattoner i doften och faktiskt grön paprika tillsammans med vanilj och kola. Både doft och smak har jordgubbar och röda vinbär också. Klassiska toner för Pinot Noir druvan. Frågan är om vinet är prisvärt, panelen tvekade. Panelen tvekade också vad gäller vinets förmåga att möta julbordet. Olika åsikter i gruppen, vissa tycker vinet fungerar bra till det mesta och andra inte - en oenig panel med andra ord. 


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB