Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Hallbus Vin testar viner från Valpoliciella

Vi har provat viner från italienska Venetien, främst från delområdet Valpoliciella. Här i området görs många olika vintyper, men vi provade de mest klassiska, nämligen Apassimento från Venetien, Valpoliciella Superiore  och Classico samt Amarone della Valpoliciella.

Undrar du över de olika vinstilarna Amarone, Ripasso och Apassimento? Vi försöker reda ut begreppen - läs mer här >>


Vinerna vi provade låg i väldigt olika prisklasser där de enklaste kostade på 80 kr flaskan och upp till bättre Amarone som kostade 400 kr flaskan. Såklart olika mycket vin för pengarna, men vi går som vanligt på pris - prestanda när vi rekommenderar viner. Vi föll för 4 olika viner, där 3 då är Amarone.


Det här är riktigt stöddiga och kraftiga viner som bäst njuts utan mat alternativ till riktigt smakrik mat. Med för mjuk och snäll mat är det lätt att vinerna tar över alldeles för mycket. Vi åt en italieninspirerad lammgryta till som funkade toppen! Läs receptet här >>


Monti Garbi Ripasso, Tenuta Sant' Antonio 2015. 119 kr

Ursprung Valpolicella. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5328.

Kvällens fynd - en bra, prisvärd ripasso. Doften är stor och fyllig, lakritsrot, viol, myltig med toner av charkuterier. En udda ton som kom var hjortron men på något sätt passade den in väldigt bra och hjortronen kom igen i smaken tillsammans med en varm kryddighet. Vinet är balanserat, bra syra och bra tanniner. En lång, god eftersmak. Mycket bang for the buck!


Capitel de'Roari Amarone, Luigi Righetti 2013. 195 kr

Ursprung Amarone della Valpolicella. Systembolagets ordinarie sortiment nr 12366.

Här har vi ett skolexempel på en riktigt bra amarone som dessutom är prisvärd - kul! Som att öppna en vältempererad Aladdinask (den röda, som den var förr…) romrussin, mörk choklad, körsbär och en varm kryddighet. Både doften och smaken är fyllig, harmonisk och balanserad. Eftersmaken är lååååång och väldigt behaglig. Klar rekommendation från panelen. Även här bör maten till vara mustig och karaktärsfull, gäran med toner av kaffe, mörk choklad i sås eller gryta. Smaka av såsen med portvin också. 


Serego Alighieri Vaio Armaron, Masi 2011. 399 kr

Ursprung Amarone della Valpolicella. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2419.

En riktigt bra Amarone som uppvisar både fyllighet, strävhet och karaktär. Doften för tankarna till portvin, mörka bär och lakrits tillsammans med mörk choklad. Smaken är fyllig och har en skön strävhet, vinet är harmoniskt samtidigt som det är tufft - en bra blandning. Men smakar det så kostar det oftast och så är det i det här fallet. Mat till det här vinet bör vara kraftig, mustig lammgryta med toner av kaffe och mörk choklad förslagsvis. Ett grymt bra vin som kan lagras länge för den som vill!


Tommasi Amarone 2013. 295 kr

Ursprung Amarone della Valpolicella. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22350.

Här hittar vi en eldig, fyllig Amarone med animaliska toner mitt bland körsbär och kryddor. En bra strävhet backar upp vinet och håller det på rätt sida av kletgränsen. Ett bra vin men priset är lite i överkant, men vi väljer att rekommendera det ändå.

 
Copyright Hallbus Vin AB