Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Tysk Riesling

Vi har provat tysk Riesling från Moseldalen och närliggande Rheingau. Samtliga från Systembolagets ordinarie och tillfälliga sortiment. Här nedan kan du läsa om de fem viner vi rekommenderar. Det bästa vinet, Schloss Saarstein från Mosel, kostar 187 kr men är verkligen värt sitt pris med härliga honungs- och petroleumtoner. Mest prisvärt är Dr L Riesling från Mosel, endast 81 kr, mycket vin för pengarna. Vid tillfället för provningen (februari 2014) fanns det få helt torra viner från Mosel i Systembolagets ordinarie sortiment – något konstigt med tanke på hur många vinmakare som gör helt torra viner i Mosel nuförtiden. I beställningssortimentet finns det dock fler. Vill du veta mer om Mosel, läs vår reseberättelse här. Att äta till tysk Riesling passar fisk och skaldjur bra, vi rekommenderar ugnsbakad lax med citron, väldigt enkelt men gott - läs receptet här. Även klassisk tysk mat som eisbein (kokt fläsklägg) med sauerkraut passar bra till Riesling, och då särskilt om vinet är halvtorrt.


Schloss Saarstein Riesling Alte Reben, 2011. 187 kr.

Ursprung Tyskland, Mosel. Systembolagets ordinarie sortiment nr 79290. Leverantör Philipson Söderberg AB.

Nötig, rökig doft med toner av petroleum, honung och pomerans. Smakrikt vin med angenäm oljig karaktär med bra syra och lång eftersmak. Provningens i särklass godaste vin. Kan lagras 5-10 år utan problem. I skrivande stund finns det inte så många flaskor i Systembolagets hyllor så skynda att fynda!


Dr L Riesling, 2012. 81 kr.

Ursprung Tyskland, Mosel. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7218. Leverantör Vinunic AB.

Komplex doft med inslag av mineral och citrus. Gott balanserat vin med viss sötma och fin distinkt syra. Provningens mest prisvärda vin.


Künstler Riesling Qba Trocken, 2012. 101 kr.

Ursprung Tyskland, Rheingau. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5375. Leverantör Nigab.

Stor doft av honung, vax och blommor. Smakrikt, fylligt vin med hög syra och inslag av grapefrukt. Lång eftersmak. Kan lagras.


Georg Breuer Riesling Sauvage, 2012. 110 kr.

Ursprung Tyskland, Rheingau. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5899. Leverantör Vinunic AB.

Stor doft med inslag av mineral, petroleum och honung. Smakrikt med hög syra. Gott nu, men kommer att må bra av några års lagring.


Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken, 2010. 229 kr.

Ursprung Tyskland, Rheingau. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 96073. Leverantör Giertz Vinimport AB.

Stor, nötig doft med mineral och passionsfrukt. Hög syra och lång eftersmak. Har ni möjlighet så lagra vinet i 5-10 år så kommer syran att mjukna.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB