Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Toscana vin- och mattips

Vinpanelen har provat ett gäng olika viner från Toscana och föll för sex olika viner som vi vill rekommendera. Alla utom ett finns på Systembolagets ordinarie sortiment i skriivande stund, det sista finns på beställningssortimentet. Nyfiken på att veta mer om Toscana? Läs vår reseberättelse här >>

Bästa vinet om man tar hänsyn till både pris och prestanda tyckte vi var Villa Cafaggio för 155 kr, en härligt smakrik och stram Chianti Classico. Vi provade också några dyrare viner som var väldigt bra, två Brunello di Montalcino samt en Supertuscany - dyrare viner men fantastiskt bra. Till det här åt vi så klart klassisk italiensk slow food, tagliatelle Bolognese med kalvkött - grym match till vinerna. Läs receptet här >>

Nedan följer vinerna ordnade efter pris.


Chianti del Barone Ricasoli 2014. 89 kr.

Ursprung Italien, Toscana, Chianti. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2700. Leverantör WineWorld AB.

En bra, prisvärd Chianti med en tydlig, behaglig syra. Toner av röda bär, tomatsalsa, smörkola och ek finns i både doft och smak. Den här Chiantin är av det lite "rödare" slaget och har inte så framträdande toner av choklad och romrussin utan mer röda bär. Det finns en bra lagom strävhet som ger karaktär och en fin relativt lång eftersmak. Ett vin gjort för tomatbaserad mat såsom pizza, gratänger och pasta med tomatsåser.


Brolio, Barone Ricasoli 2013. 129 kr.

Ursprung Italien, Toscana, Chianti Classico. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2705. Leverantör WineWorld AB.

En klassisk Chianti som håller måttet år efter år till ett bra pris. En skön avvägning mellan Aladdinasken, körsbärsträdet, syra och strävhet. Fylliga chokladtoner, toner av fat och potpurri finns där också. Ett ypperligt matvin som passar till de flesta tomatbaserade italienska rätterna. Vinet är såpass harmoniskt att det faktiskt funkar utan mat också, lite beroende på vilken vinsmak man har, så klart. Ett väldigt prisvärt vin.


Villa Cafaggio 2012. 155 kr.

Ursprung Italien, Toscana, Chianti Classico. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22817. Leverantör Chris-Wine AB.

Mmmm en lite mer stram Chianti Classico som domineras av tobak och ceder istället för choklad och körsbär. Härliga toner av kaffe och charkuteributik finns också tillsammans med en bra torr strävhet och en integrerad syra. En balanserat gott vin och gott till Bolognesen. Skulle vi önska något så lagar vi nog en ännu mer fyllig gryta nästa gång vi dricker det här vinet, en fyllig tomatbaserad gryta som har pimpats med riktigt mörk choklad och kanske en uns av rökighet (liquid smoke eller lite Chipotle). Provningens mest prisvärda vin.


Brunello di Montalcino Val di Suga, Tenimenti Angelini 2010. 259 kr.

Ursprung Italien, Toscana, Brunello di Montalcino. Systembolagets ordinarie sortiment nr 42302. Leverantör Oenoforos AB.

Ett riktigt gott vin med alla klassiska komponenter ett Brunello di Montalcionvin bör ha - choklad, marsipan, mörka körsbär och även torkade rosor. I smaken finns det en rejäl snygg strävhet och en inbyggd syra. Ett balanserat vin, fylligt och definitivt ett matvin. Det här vinet passade utmärkt till Bolognesen. En lång behaglig eftersmak avslutar bekantskapen. Vinet är bra nu men vinner på att lagras några år (5-10 år är absolut inga problem). Vinet kostar mer, men det är absolut prisvärt.


Campogiovanni Brunello di Montalcino, San Felice 2010. 315 kr.

Ursprung Italien, Toscana, Brunello di Montalcino. Systembolagets ordinarie sortiment nr 99544. Leverantör Bibendum.

Ett underbart vin som också hunnit få tydliga mognadstoner av svamp/svampskog och en sötrutten ton (tänk fallfrukt en regnig varm höstdag). Vinet har ändå kvar en tuffhet och är strävt. Mandelmassa och marsipan blandas med en körsbärig kärnkärvhet. Eftersmaken är låååååång. Vinet passar bra till maten, misstänker att det även varit ypperligt tillsammans med svamp och parmesanrätter (svamp och tryffelrisotto med riklig mängd paremsanost hyvlad ovanpå). Toppvin och rekommenderas trots priset.


Ser Gioveto, Rocca delle Macìe 2009. 339 kr.

Ursprung Italien, IGT Toscana. Systembolagets beställningssortiment nr 74552. Leverantör WineWorld AB.

Det här är en "Supertuscany". Kvällens dyraste vin och ett av de bästa. Det här vinet har mycket av portvinstoner, russin, körsbär och blåbär. Ett maffigt vin - väldigt mycket i glaset och man hittar faktiskt även smarriga rostade toner, lite åt rostat kaffe och kakao. Med 5-10 års lagring kommer det bli ännu bättre. 

 
Copyright Hallbus Vin AB