Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Sydafrikanska röda

Hallbus vinpanel provade ett gäng röda viner från Sydafrika och åt mat inspirerad av sydafrikas smaker. Vi lagade långkokt högrev med tillbehör som sötpotatis, pumpa och bönsallad med mera. En väldigt bra kombination till vinerna och bra, murrig höstmat. Läs receptet här >>

Vi provade ett 10-tal olika viner, gjorda på lite olika druvor som Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon och Pinotage.  Vi vill rekommendera 5 olika viner i olika prisklasser. De två bästa vinerna var också de två dyraste - Bosman Cabernet Sauvignon och Keermont Syrah. Men de tre billigare är absolut inte att förringa, Sydafrikanska viner är verkligen fantastiskt prisvärda! 


Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2016. 109 kr

Ursprung Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch. Systembolaget nr 22273.

Typiskt rökig doft blandat med mörka vingummin, mörka bär och en ton av örtig tobak. Smaken är även den rökig med toner av salmiak och saltlakrits, murrigt och jordigt samt chokladtoner. Ett relativt stramt vin, en bra Shiraz från Sydafrika. Funkar till både grillen och till höstgrytan.


Org de Rac Reserve Cabernet Sauvignon 2015. 139 kr

Ursprung Western Cape, Coastal Region. Systembolaget nr 2081.

En riktigt fyllig, eldig och bläckig doft med en härlig vaniljton. Smaken är relativt sträv, vinet har en snygg ryggrad, finns där lite cedertoner kanske? Doften igenom i smaken plus att det dyker upp härliga violtoner och en fruktig plommonton. Ett riktigt gott vin, lite åt det stramare hållet, ytterligare ett bra vin i kommande höst och vinterrusk.


Alto Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Merlot Petit Verdot (halvflaska) 2015. 79 kr

Ursprung Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch. Systembolaget nr 2441.

En mycket stor doft av björnbär, kaffe och rök samt ett gäng vingummin. Både doft och smak är fylliga. Smaken är dessutom köttig, tänk charkuteributik, smakar som det doftar att gå in i den butiken. Helt underbart. Bland skinkorna och korvarna finns mörk frukt och en riktigt bra stramhet. Ett mycket bra och stort vin.


Bosman Cabernet Sauvignon 2013. 199 kr

Ursprung Western Cape, Coastal Region, Paarl. Systembolaget nr 92413.

Det här vinet har en eldig och fyllig doft, lite sötaktig, mot portvinshållet samt den typiska rökigheten och vaniljtoner från fat. Smaken är fyllig, bra och bläckig med fina toner av svarta vinbär och ceder. En vuxen, torr stramhet samsas med mörka vingummin vilket gör vinet flerdimensionellt och spännande. Vinet har en mycket lång och behaglig eftersmak. 


Keermont Syrah 2013. 229 kr

Ursprung Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch. Systembolaget nr 99305.

Syrah och Shiraz är samma druva där namnet Shiraz primärt används i Nya världen och Syrah i Europa. Generellt i Sydafrika så använder de båda namnen där en Syrah anses vara mer europeisk och stramare medan en Shiraz är mer fruktigt och vidlyftig. Det här vinet är en Syrah från Sydafrika och skall således i teorin vara lite mer återhållen och stram vilket i det här fallet stämmer alldeles lysande. Vinet är mer stramt och elegant med sköna toner av choklad, en bränd, rökig ton samt lakrits och salmiak. Smaken är elegant och fyllig, sträv och lite tuff och en lång eftersmak dröjer sig kvar i munnen. 


 
Copyright Hallbus Vin AB