Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Tre goda viner till svamp

Svamptider igen, verkar återkomma varje höst. Vin och svamp är en härlig kombination. Många röda viner får skog och svamptoner i sig när de mognar, speciellt röda viner från Bourgogne och röda riojor. Vita fatade, smöriga viner passar också väldigt bra till svamp i olika former.

Här tipsar vi om tre ganska olika viner; ett vitt gjort på Chardonnay, ett rött gjort på Pinot Noir och ett rött gjort på Tempranillo. Samtliga viner är väl prisvärda och kostar runt 100-lappen. Läs vintipsen här nedan.

Vi provade vinerna till två olika svamprätter och alla tre lyfter verkligen till dessa rätter. Rätterna var fyllda champagnekorkar - läs recept här - samt svamppasta - läs recept här.


Chateau Ste Michelle Chardonnay, 2012. 99 kr.

Ursprung USA, Washington State. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6447. Leverantör Vinunic AB.

Ett vin vi tipsat om förut men som återigen kommer väl till pass. Ett härligt, fylligt oljigt vitt vin som passar utmärkt till olika variationer på svamp. Vinet är fatigt och nötigt, har citrustoner och en bra friskhet, med andra ord blir det inte kletigt eller konturlöst utan behåller karaktären. Vinets nötiga smörighet möter smörstekta svampar som handen i handsken.


Gardo & Morris Pinot Noir , 2013. 95 kr.

Ursprung Nya Zeeland, Marlborough. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6292. Leverantör Gardo & Morris AB.

Ett varmt, kvinnligt silkigt rött vin med en mjuk smörkolaton i både doft och smak. En stöddig ryggrad finns och en viss kartighet balanserar den lena smörkolan. Vinet har också skogstoner som perfekt gifter sig med skogssvamp. Tips är att servera vinet lite svalare än rumstemperatur (ca 16 grader).


Club Privado Reserva, 2009. 106 kr.

Ursprung Spanien, Rioja. Systembolagets ordinarie sortiment nr 4570. Leverantör Enjoy Wine & Spirits AB.

En riktigt klassisk, gammaldags rioja med krondill och bra vaniljfat. Den har några år på nacken så den har verkligen utvecklat skog och svamptoner, höstträdgårdar och fallfrukt. Bara så perfekt till alla sorters svamp. Skall man välja enbart ett vin till sin svamp så är det detta, kan inte misslyckas.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB