Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Söta och starka viner till desserter

Hallbus Vinpanel provade ett antal olika söta viner; vita söta, Madeira och Portvin tillsammans med 4 olika efterrätter. Alla dessa viner är väldigt olika i karaktären och passar därför också till helt olika efterrätter. Vi valde ut 4 olika efterrätter för att göra spannet så brett som möjligt, nämligen fruktsallad med glass, Crème Caramel, kladdkaka och äppelsmulpaj. Mer efterrättsinformation och recept hittar du här.

Den här gången rekommenderar vi hela 6 viner, mest för att de är så väldigt olika i karaktären.

Har du inte upptäckt söta viner ännu så har du verkligen något att se fram emot, det är en otrolig värld av komplexitet, sötma och nyanser och man behöver inte äta efterrätter till, ost går oftast väldigt bra också. Välkommen in i den sötare världen, där gudar och älvor bor.


Château du Juge, 2009. 79 kr (halvflaska)

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Cadillac. Systembolagets ordinarie sortiment nr 4197. Leverantör janake wine group AB.

Doft av torkade aprikoser, (bitter)mandel och toner av saffran. En söt men frisk smak, balsamisk som av nektar. Välbalanserad, snyggt söt utan att bli överdrivet. Ett prisvärt vin på halvflaska från Frankrike, Bordeaux. Drick det här vinet till en fruktsallad, blir perfekt.


Château Suduiraut, 2008. 289 kr (halvflaska)

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Sauternes. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 92200. Leverantör Magnum Wine AB.

En otroligt stor doft, fyllig. Massor av mandel, fat, kola, vanilj, hasselnötter, svampskog och i allt detta en underbar härlig söt balsamisk ton. Dofterna går igen i smaken, vinet är stort och fylligt, igen är det sött men inte kletigt, friskt och bra och stannar väldigt länge i munnen. En lite bit av himelriket på jorden! Ett dyrare vin men godare kan det knappast bli i kategorin söta vita viner. Njut gärna tillsammans med smulpajen där kanel ingår.


Blandy's Colheita Malmsey, 2006. 134 kr (500 ml)

Ursprung Portugal, Madeira. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7833 . Leverantör Hjo Grosshandel AB.

Stor söt doft av bränt socker, fikon, dadlar, kaffe, karamell, en gudomligt stor och komplex doft. Smaken är eldig, bränt socker och allt som kändes i doften. Vinet är medelfylligt, balanserat och har en lång bränd god eftersmak. En riktigt bra Madeira, precis som de skall vara och väldigt prisvärd. Drick den tillsammans med äppelsmulpaj med kanel, saknar ord att beskriva kombinationen. VInet passar också bra till Crème Caramel och kladdkaka.


Cantine Intorcia Marsala Superiore. 99 kr (halvflaska)

Ursprung Italien, Sicilien. Systembolagets beställningssortiment nr 8417. Leverantör Rowi Beverage AB.

En härligt söt doft av övermogna bananer, så häftig! Chokladbanan och kaffetoner också. Smaken är också full av bananer och är samtidigt eldig. Ett bra vin som gjort för kladdkaka. Fungerar också till Crème Caramelen, men är lite för sött för smulpajen.


Allesverloren Fine Old Vintage, 2008. 139 kr 

Ursprung Sydafrika, Western Cape, Coastal Region. Systembolagets ordinarie sortiment nr 12109. Leverantör janake wine group AB.

Ett riktigt bra, prisvärt vin från Sydafrika. Ger en liten doft av vanligt fylligt rödvin innan toner av romrussin och Aladdinask tar över. Smaken är söt och har en tydlig rödvinsryggrad. Brända toner och Aladdinasken lurar där också. Ett väldigt gott vin, lite stöddigt för att vara sött. All anledning att vara lite stöddig också eftersom det faktiskt passar riktigt bra till både smulpaj, Crème Caramel och kladdkaka. Ska du välja en efterrätt rekommenderar vi kladdkakan.


Smith Woodhouse 10 Year Tawny. 189 kr 

Ursprung Portugal, Porto. Systembolagets ordinarie sortiment nr 8055. Leverantör Domaine Wines Sweden AB.

Nougat, fudge, romrussin och faktiskt lädertoner, nötter, karamell och lakrits. Med andra ord en väldigt nyansrik doft. Smaken är även den nyansrik, medelfyllig och med mycket brända toner och romrussin. Lång eftersmak. Den här Porten gifter sig med Crème Caramelen. Funkar också mycket bra till smulpajen och kladdkakan. En mycket bra port, prisvärd och rekommenderas definitivt.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB