Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Röda syditalienare - Apulien och Sicilien

Vinmässigt definieras södra Italien som området från Neapel och söderut. Här odlas vin i princip överallt och det finns en stor mängd vinområden, här började ju grekerna odla vin för flera tusen år sedan. De flesta vinmakare gjorde tidigare främst enkla bulkviner, men de senaste 10-15 åren satsar många producenter på kvalitetsvin utan att det för den skull är särskilt dyra viner. Man använder främst traditionella, ganska okända, druvsorter, men ibland har man även med välkända druvsorter som Cabernet Sauvignon och Syrah.

Denna gång provade vi enbart viner från tre vinområden: Primitivo di Manduria, Salice Salentino samt Sicilien. De två förstnämnda områdena ligger i regionen Apulien (Puglia på italienska) som ligger på landets ”klack”. Druvan Primitivo är förresten samma druva som Zinfandel, som främst odlas i USA. I Salice Salentino använder man ofta druvan Negroamaro med inslag av andra druvor. Sicilien har förkärlek för druvan Nero d’Avola, också här ofta med inslag av andra druvor som exempelvis Syrah.

Vinerna från dessa tre områden kännetecknas av varma kryddiga toner, med mörk frukt och fyllig smak. Till vinerna rekommenderar vi pasta med kalvfrikadeller i tomatsås, en perfekt kombination! Läs receptet här. Dessa viner är även ypperliga grillviner.

Vi tipsar här om 6 viner, både från Systembolagets ordinarie sortiment samt beställningssortimentet. Har ni ännu inte beställt från beställningssortimentet så kan vi rekommendera er att börja nu, där finns riktiga pärlor. 


Passitivo Primitivo, 2012. 89 kr.

Ursprung Italien, Apulien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 3300. Leverantör WineWorld AB.

Kraftig, komplex och animalisk doft med inslag av lakrits och vanilj. Stramt, fylligt vin med bra balans mellan strävhet och syra. Mycket lång eftersmak. Ett av provningens både bästa viner och mest prisvärda.


Fiore di Vigna Primitivo, 2010. 121 kr.

Ursprung Italien, Apulien, Salento. Systembolagets beställningssortiment nr 75485. Leverantör WineWorld AB.

Varm, kryddig doft med toner av björnbär och bittermandel samt faktiskt också lite honung. Stramt och smakrikt vin. Mycket gott och prisvärt!


Orfeo Negroamaro, 2010. 131 kr.

Ursprung Italien, Apulien. Systembolagets beställningssortiment nr 75927. Leverantör WineWorld AB.

Doften består av mörk frukt med toner av kaffe, mocka, svarta vinbär och mandel. I doften finns också en angenäm sötma. Kryddigt och kompakt vin med bra syra, viss sötma och lagom strävt.


Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon, 2012. 89 kr.

Ursprung Italien, Sicilien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 32452. Leverantör Oenoforos AB.

I doften hittar vi tobak, björnbär och en myltighet. I smaken är vinet lite syrligt samtidigt som det har en viss sötma. Relativt lång eftersmak avslutar.


Tancredi, 2008. 261 kr.

Ursprung Italien, Sicilien. Systembolagets beställningssortiment nr 86791. Leverantör Hjo Grosshandel AB.

Komplex doft med mörk frukt och toner av fat och lakrits. I smaken hittar vi även här mörk samt även en viss bitterhet och rejält strävt. Ett väldigt bra vin men ännu ungt och vinner på att lagras 3-5 år.


Terragnolo Primitivo, 2004. 147 kr.

Ursprung Italien, Apulien, Salento. Systembolagets beställningssortiment nr 72297. Leverantör Granqvist Beverage House AB.

Ett fantastiskt vin som kort efter provningen tog slut i lager (april 2014), men vi får hoppas det kommer tillbaka. Härliga mogna toner med tobak, charkuterier, läder, kaffe, choklad och tjära. Smakrikt och fylligt vin med en angenäm bitterhet och lång eftersmak.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB