Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Sensommargrill

Mixade vintips - två vita och två röda viner - till grillning eller annan matlagning.

Vi börjar med de vita vinerna. Att laga mat på grill ger även lätta råvaror en lite tuffare ton av rök och grill och vi har hittat två fylliga smakrika vita viner med kropp, muskler och attityd. Stalltipset att äta till dessa viner är lätt grillad torskrygg, brynt skirat smör och lite zestat apelsinskal på toppen.

Dessa vita viner är så pass kraftiga och fylliga att de utan problem också klarar fågel och fläsk. Rör ihop en sås på creme fraiche, några matskedar pressad apelsinsaft, lite av apelsinskalet, riven färsk ingefära, salt och peppar. Gott till både fågel, fläsk och fisk och bra kombination med vinerna.


Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin 2012. 369 kr.

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5648. Leverantör Hjo Grosshandel AB.

Det är dyrt men värt det. Om ni någon gång skall dricka ett vitt vin som får er att gråta av lycka så spetsa öronen nu, det här vinet är gudomligt. Massa toner av rostade nötter och brynt smör. Ett vitt vin som är så fylligt, nyansrikt, komplext och mycket att om man blundar så kan man få upplevelsen av ett rött vin fast utan strävheten, men med en nötig smörighet. Fina lågmälda fattoner finns i bakgrunden tillsammans med apelsin. Det här vinet kan lagras i 10 år. 


Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2014. 139 kr.

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Saint-Véran. Systembolagets ordinarie sortiment nr 5602. Leverantör Concealed Wines AB.

En lillasyster till ovanstående vin. Ett vitt vin fyllt med toner av inlagda päron och citrus. Kryddigt och ganska fylligt. Dricker ni det här vinet till torsken så pressa aningen citron över istället så ni möter citrontonerna i vinet, blir så mycket mjukare och fylligare då.


Så tips på två röda viner, båda väldigt bra men med lite olika prislapp. Lamm (underbart kött att grilla), entrecôte, T-benstek och liknande blir bra på grillen och till de här vinerna. Ta creme fraiche och blanda i (rejält med) riven vitlök samt både vit- och svartpeppar och lite salt. Får ni tag på färska vitlökar så lägg dem hela på grillen, lite vid sidan av och låt dem gå ett bra tag. Känner ni att det finns mer plats på grillen så grilla gärna både sötpotatis och butternutpumpa.

Köttfärs är perfekt till grillen också. Blanda i massor av riven vitlök, klippt gräslök, salt och peppar och låt stå några timmar i kylen. Forma biffar och grilla, ät tillsammans med klassiska hamburgertillbehör.


Wattle Creek Cabernet Sauvignon, 2011. 190 kr.

Ursprung USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Alexander Valley. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6528. Leverantör Concealed Wines AB.

Vinet är tufft och käftigt men har samtidigt börjat bli lite nyanserat av ålder och mognad. Massor av svarta vinbär i både doft och smak. Mörk choklad, tobak, kaffe gör vinet smakrikt och fylligt. Lång eftersmak. Ett ofruktigt och icke-kletigt och relativt stramt vin för att komma från USA och det är enbart positivt. Den här amerikanaren passar så klart till allt rött, mörkt kött. 


Brunus Blend, 2011. 121 kr.

Ursprung Spanien, Montsant. Systembolagets ordinarie sortiment nr 32158. Leverantör Grapestyle Scandinavia.

Vinet är gjort på en härlig blandning av inhemska druvor från Spanien samt lite Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Det här vinet har mycket choklad i sig, mörk choklad, kakao, romrussin. Allt detta utan att vara sött, det är ett helt torrt vin. Mörka bär och fat finns också. Vinet är harmoniskt, både silkigt mjukt och kraftigt. Sandiga tanniner är ett uttryck vi lärde mig för något år sedan och det här vinet är fullt av sådana. En riktigt stilig och trevlig spanjor.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB