Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc ger häftiga smakrika och friska viner. I doften hittar man ofta tydliga toner av fläder, krusbär och nässlor och i smaken är de härligt friska med en tydligt hög syra. Detta är inga fylliga viner utan lätta och friska. Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och där huserar den främst i övre Loiredalen, den delen som är längst österut (ganska nära Bourgogne). På 70-, 80-talet insåg man på Nya Zeeland att där är perfekt klimat för druvan (den gillar svalt klimat). Det är en ganska ”trendig” druva och odlas allt mer runt om i världen, särskilt i USA och Sydafrika. Man blandar sällan med andra druvor, undantaget är i Bordeaux i Frankrike där man blandar med druvan Semillon. Viner på Sauvignon Blanc är goda att sippa på som de är utan mat. Vinerna är faktiskt inte busenkla att para ihop med mat då vinet gärna ”tar över”. Hallbus Vinpanel har provat olika viner och olika maträtter och vill rekommendera två smårätter till: Getost med honung samt Laxceviche. Läs recepten här >>


Vinpanelen provade ett urval viner från Systembolagets ordinarie sortiment och rekommenderar nedanstående 5 viner.


Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc 2016. 95 kr

Ursprung Nya Zeeland, Marlborough. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6314. Leverantör Pernod Ricard Sweden AB 

Ett vitt vin med typisk Sauvignon Blanc karaktär, blommigt, krusbär, kattkiss, nässlor, fläder och mineral. Ett friskt, syrarikt vin med en grön karaktär, vårigt. Servera gärna vinet rejält kallt, vid varmare temperatur tenderar det att bli lite kletigt trots all syra.


Stoneleigh Sauvignon Blanc 2016. 109 kr

Ursprung Nya Zeeland, Marlborough. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6314. Leverantör Pernod Ricard Sweden AB 

Ett kul vin med typisk krusbärskaraktär men också salmiak, häftig ton bland grapefrukt och nässlor. Vinet är friskt och balanserat och har en lång eftersmak av grapefrukt.


Château Bichon Cassignols 2015. 124 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux. Systembolagets ordinarie sortiment nr 4124. Leverantör Hemberga Dryckesgrossisten AB 

Inget endruvevin utan en blandning på 65% Semillon och 35% Sauvignon Blanc. Ändå ett relativt typisk Sauvignon Blanc-doft, friskt men faktiskt samtidigt mjukt och oljigt. Konserverade päron finns jättemycket i smaken, smörigt och nötigt. Ett riktigt kul omväxlande vin. Lång eftersmak.


Saint Clair Pioneer Block 3, 2015. 149 kr

Ursprung Nya Zeeland, Marlborough. Systembolagets ordinarie sortiment nr 3577. Leverantör Sigva AB 

Ett friskt vin med citrustoner och faktiskt toner av skaldjur (läs: positivt) men också nässlor och krusbär och en aromatisk ton av apelsinskal. Vinet har en hög syra och är smakrikt och balanserat.


Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2015. 159 kr

Ursprung Frankrike, Loiredalen. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2227. Leverantör Carovin AB 

Ett lite speciellt vin i provningen med en komplex parfymerad, blommig ton bland alla krusbär och nässlor. En rejält hög syra också.

 
Copyright Hallbus Vin AB