Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Roséviner

Kvaliteten på rosévin har ökat de senaste 10 åren. Så har också utbudet på Systembolaget. I juni 2013 testade Hallbus Vinpanel ett antal roséviner. Vi fastnade för fyra viner som vi rekommenderar, läs nedan. Rosévin passar särskilt bra till sallad, vi rekommenderar särskilt Ceasarsallad, läs Catarinas recept här.


Domaine de Collavery, 2012. 79 kr.

Ursprung Frankrike, Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2859. Leverantör Stellan Kramer AB.

Provningens klara vinnare, en gammal favorit som verkligen håller stilen, år efter år. Laxrosa färg med dofter av sommarbär, lite kryddig ton och även lite skalton i doften (dvs lite bitter ton, angenäm sådan). Smak av solvarma smultron, citrus, toner av vanilj. Bra syra med ryggrad samt en lång eftersmak. Ett kanonvin som dessutom är väldigt prisvärt. En klar köprekommendation för hela sommaren, ett vin som klarar bersån, stranden, regnet och maten så länge ni undviker söndagssteken.


Cuvée Madame Château des Demoiselles, 2012. 99 kr.

Ursprung Frankrike, Provence, Côtes de Provence. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2203. Leverantör Roséspecialisten AB.

Provningens klart näst bästa vin. Också det ett laxrosa vin från Provence. En fin stor doft av apelsinskal (ni vet Robertson's marmelad med mycket apelsinskal) och äpplen samt blomsterängar. Smaken är stöddig, med lite nötighet, bra syra och ryggrad. Lång eftersmak av röda bär och en liten bitter ton. Prisvärt. Ett perfekt matvin.


Chateau Routas Rouvière Rosé, 2012. 115 kr.

Ursprung Frankrike, Provence, Coteaux Varois en Provence. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 95454. Leverantör PWP Import AB.

En härligt laxrosa rosé från provence med massor av äpplen i doften, både röda och gröna. Äpplen även i smaken och en lite stöddigare skalton som ger vinet ryggrad och gör att det håller till mat också, behöver inte bara sitta i syrenbersån och dricka det med andra ord. Stannar länge i munnen.


Triennes Rosé, 2012. 117 kr.

Ursprung Frankrike. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 95453. Leverantör Theisvine AB.

Härligt ljust laxrosa färg och en stor härlig doft som möter näsan i glaset, massor av honung (!) och blommor/blomsteräng. Smaken har en tydlig syra, ryggrad av skaltoner och en fin kryddighet. Också här hittar vi ett rosé som funkar jättebra till sommarmat och sommarbufféer. Lång eftersmak.


Tillbaka till vintips


 
Copyright Hallbus Vin AB