Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Portugisiska grillviner

Portugal är mest känt för sina starkviner Portvin och Madeira, men här görs mycket ”vanligt vin” också. De vinområden som gör bäst röda viner är främst Dão, Douro, Alentejo och Barraida. Douro är också floden längs portvin tillverkas. Förr var portugisiska rödviner lite träiga (vilket i och för sig kunde vara ganska gott). Nu görs vinerna i mer modern och fruktig stil. I Portugal används främst inhemska druvsorter, som exempelvis Touriga Nacional, Trincadeira och Touriga Franca. Här i Sverige finns det ganska få viner i Systembolagets butiker tyvärr, med betydligt fler finns i beställningssortimentet.

Här tipsar vi om tre portugisiska grillviner. Njut dem gärna till klassikern grillad entrecôte med bearnaisesås och klyftpotatis, läs recept här.


Casa de Santar Reserva, 2009. 129 kr.

Ursprung Portugal, Dão. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2519. Leverantör BGS Wine Import.

Vinet har toner av grill och rök i både doft och smak. Vinet är även moget och har en god lite sötrutten ton (tänk höstträdgård med fallfrukt) och skogsbär, en lite sötaktig ton av vingummin. Den sötman gör att vinet faktiskt klarar av inte allför starka eller söta BBQ såser, annars kan vinerna från Portugal vara åt det torrare håller och därmed inte fungera tillsammans med hetta eller sötma. Det finns inte i alla butiker så kolla först eller beställ hem till din Systembolagsbutik.


Vinha da Urze Reserva, 2011. 97 kr.

Ursprung Portugal, Douro. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6832. Leverantör Stellan Kramer AB.

Vinet har sköna animaliska toner och rökpuffar. Det finns en bra lågmäld fruktighet också men inte tillräckligt för att klara av BBQ såserna. Det här vinet går alldeles utmärkt att lagra också. Ge det några år i källaren så kommer ni att få ett mer fylligt, balanserat och komplext vin.


Periquita Reserva, 2012. 85 kr.

Ursprung Portugal, Peninsula de Setúbal. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2560. Leverantör The WineAgency Sweden AB.

En lite mer kvalitetsvariant av den klassiska Periquitan. Toner av körsbär, plommon och fat. Periquita reservan är den fruktigaste av de tre portugiser vi rekommenderar här och lämpar sig därför bra till sötare och starkare BBQ såser. Testa gärna att köpa några flaskor och lägg i källaren ett par år. 


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB