Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Aussie Shiraz

Vinpanelen har testat ett urval av Australien Shiraz på Systembolaget, från både ordinarie sortiment samt beställningssortimentet (Shiraz är samma druva som Syrah). Vi höll oss till så renodlade Shirazviner som möjligt. Det är annars populärt i Australien att blanda Shiraz med andra druvor, särsklit Cabernet Sauvignon. Men det får bli temat på en annan panelprovning!

Ursprungligen var Hunter Valley (nordost om Sydney) Australiens främsta vinområde, men nuförtiden är de mest dominerande vinområdena (åtminstone för Shiraz) Barossa Valley och McLaren Vale - båda ligger i South Australia nära staden Adelaide. Western Australia brukar också få fram bra Shiraz, men det finns ganska få i Sverige.


Vinnarna i vår provning kommer från South Australia också. Vi provade även ett flertal viner för under 100 kr men rekommendationerna faller på fyra viner som alla kostar mer än 100 kr. sammantaget kan man säga att ju dyrare desto bättre och mer karaktär, ju billigare desto kletigare. Det fjärde vinet nedan är kanske lite väl dyrt, men det var väldigt gott så vi tar ändå med det i listan.

Till Aussie Shiraz passar så klart att grilla! Vi grillade flera oika köttsorter som marinerats på flera olika sätt, perfekt till vinerna, Dessutom tipsar vi om en somrig efterrätt. Läs recepten här >>


Peter Lehmann Portrait Barossa 2013. 128 kr

Ursprung South Australia, Barossa Valley. Systembolagets ordinarie sortiment nr 16381. Leverantör Spendrups Bryggeri AB

En lite dammig doft i första sniffen som sedan försvinner. Doften är lite knuten så det vinner på att vara upphällt i glaset en stund. Vinet har en rejäl ryggrad och en vuxen bitter ton, faktiskt rätt sträv också, vilket brukar vara ovanligt för shiraz från Australien i dessa prisklasser och lägre, de blir tyvärr ofta kladdiga och kletiga. Men det här vinet håller sig på rätt sida kletgränsen och är ett jättebra vin till sommarens grillmåltider.


Fox Creek Short Row Shiraz 2013. 156 kr

Ursprung South Australia, McLaren Vale. Systembolagets beställningssortiment nr 6145. Leverantör Stellan Kramer AB

En av kvällens vinnare, ett gott och bra exempel på hur en shiraz från Australien skall smaka. Doften är full av mint och eukalyptus och det återfinner man i bakgrunden av smaken också. Vinet är stort och fylligt, mycket lakrits, salmiak, viol och en skön eldighet. En lång bläckig eftersmak.


Heartland Directors' Cut Shiraz 2013. 199 kr

Ursprung South Australia, Langhorne Creek. Systembolagets ordinarie sortiment nr 99469. Leverantör Prime Wine Sweden AB

Det här vinet doftar mycket av kaffe, smakar också för den delen. Det finns läder och härliga animaliska toner också. En örtig rökighet (tänk att du eldar med torkade örter) tillsammans med klassisk eukalyptus och toner av mandel/marsipan. Vinet är fylligt och har en angenäm sötma och en väldigt lång eftersmak. Ett tufft vin som smakar mycket och länge.


Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2010. 412 kr

Ursprung South Australia, Barossa Valley. Systembolagets beställningssortiment nr 87157. Leverantör Spendrups Bryggeri AB

En riktig värsting! - en av kvällens vinnare och också det dyraste vinet i provningen. En kryddig doft av kaffe, lingon, port och sviskon. Smaken är stor, fyllig och väldigt komplex. Samtidigt är vinet strävt och har en skön bitterhet. Vinet bör lagras några år så strävheten får lugna ner sig lite. En klar rekommendation även fast priset kanske är i högsta laget.

 
Copyright Hallbus Vin AB