Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Fem röda franska viner att lagra

Samtliga fem viner finns på Systembolaget (december 2014), några i ordinarie sortiment och några i beställningssortimentet. Alla vinerna går så klart att dricka redan nu men för att de mest typiska karaktärerna ska framgå tycker vi att de behövs lagras lite. Har du tålamod så lagra gärna längre, upp till fem år. Ett tips är att köpa minst tre flaskor av varje sort, då kan du testa en flaska efter två år, nästa efter tre år och så vidare. Tycker du att vinet är underbart redan efter två år, varför chansa och lagra längre? Undrar du vilka förhållanden som krävs för att lagra vin? Läs våra tips om lagring här >>


La Bastide Blanche, 2012. 149 kr.

Ursprung Frankrike, Provence, Bandol. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2262.

Ett vin från trendiga vinområdet Bandol i södra Frankrike. Vinodlingarna ligger mycket vackert längs franska rivieran bara några mil öster om Marseille. Vinerna härifrån görs främst på druvan Mourvèdre och är kompakta och maffiga. Njut till viltkött eller smakrika grytor. Korka upp 2017-2022.


Chateau Montus, 2011. 195 kr.

Ursprung Frankrike, Madiran. Systembolagets ordinarie sortiment nr 95236. 

Madiran är ett litet vinområde i sydvästra Frankrike, söder om Bordeaux. Här görs vinerna främst på druvan Tannat som annars är ganska ovanlig (förutom i Chile). Tannat ger väldigt sträva viner som behöver lagras för att bli riktigt njutningsfulla. Passar väldigt bra till söndagssteken. Korka upp 2017-2022.


Cornas Les Grandes Terrasses 2009. 249 kr.

Ursprung Frankrike, Norra Rhonedalen, Cornas. Systembolagets beställningssortiment nr 72149. 

I norra Rhone görs röda viner på druvan Syrah, viner som är härligt animaliska och har toner av charkuterier. De mest kända och ansedda områdena i Norra Rhone är Hermitage och Côte-Rôtie. Cornas är en lillasyster till de två ovan och har inte samma anseende, men här kan man också göra riktiga fynd. Producenten Jaboulet är en av topp-producenterna i området och det här vinet kan man nog testa redan 2015. 2009 var också ett bra år i Rhône. Njut till exempelvis oxfilé. Korka upp 2015-2022.


Savigny Champ-Chevrey Premier Cru 2010. 285 kr.

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Savigny-lès-Beaune. Systembolagets beställningssortiment nr 90584. 

Bra Bourgogne är tyvärr sällan billig och ett högre pris är heller ingen garanti för att vinet är bra. Domaine Tollot-Beaut är en pålitlig producent av bra Bourgogne. Det här kommer från distriktet Côte de Beaune där vinerna som mogna är härligt mjuka och silkiga med toner av jordgubb och stall. Obs, servera vinet svalare än vanligt rödvin, helst 16-18 grader för bästa njutning. Passar till kalv och rätter av fågel som anka eller gås, gärna med svamp som tillbehör. Korka upp 2016-2022.


Chateau Phélan-Segur 2012. 319 kr.

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Saint-Estèphe. Systembolagets ordinarie sortiment nr 99265. 

Vinområdet Saint-Estèphe ligger i hjärtat av Bordeaux. Chateau Phélan-Segur gör viner med stor andel av Cabernet Sauvignon som ger strama, torra viner med toner av svarta vinbär och mörk frukt. Efter lagring kommer härliga toner av ceder, tobak och stall. Bordeaux passar kanon till just specifikt älgstek faktiskt. Korka upp 2018-2025.

 
Copyright Hallbus Vin AB