Mårten Gås

 

3.40 from 5 votes

Catarinas beprövade Mårten Gås recept

Hemligheten bakom receptet är dels att såsen baseras på inkråmet och gåsspadet dels att gåsen fylls av en smakrik fyllning. Stekpåsen gör att gåsen blir saftig och att ditt hem inte luktar gås i flera dagar efteråt. Pinot Noir till gås är en match in heaven!
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fågel
Nyckelord Gås
Portioner 4

Ingredienser

  • 1 hel gås inklusive inkråm 4-5 kg
  • 1 påse sviskon
  • 1 paket kycklingfärs
  • 1 paket kycklinglever
  • 5 dl grädde till såsen
  • 1 gul lök
  • Hela svartpepparkorn
  • 1 stekpåse
  • 0,5 dl Sherry, portvin eller glögg

Instruktioner

  • Ta ur inkråmet och fräs det i smör i en stekpanna tills det får färg. Lägg över det i en kastrull. Fräs ur pannan med vatten och häll över det i kastrullen. Lägg i morot, lök och 5-10 svartpepparkorn i kastrullen med inkråmet. Salta. Häll på ytterligare vatten så att inkråmet väl täcks. Låt koka under lock.
  • Hacka sviskon och kycklinglever, blanda detta med kycklingfärsen. Salta och peppra. Fyll gåsens innandöme med färsen. Klappa in salt och peppar i gåsens skinn. Lägg gåsen i en stekpåse i en långpanna. Grädda på hög värme (250 grader) i ugnen tills gåsen fått färg. Sänk därefter till 100 grader. Använd köttermometer.
  • Innandömet kokar på spisen under tiden gåsen är i ugnen. Kolla då och då om mer vatten behövs.
  • Ta ut gåsen ur ugnen när termometern visar på 80 grader. Låt den därefter stiga till 85 grader. Öppna stekgåsen och ta ur gåsen. Låt spadet rinna ut i långpannan. Försök sedan hälla bort så mycket av det smälta fettet som möjligt (spara gärna detta i en skål och använd sedan som stekfett, utomordentligt smakrikt). Häll resten av spadet i en skål.
  • Ta bort kastrullen med inkråmet från spisen. Sila bort inkråmet så att du får en klar buljong. Ta tillvara på levern, pressa levern genom en finmaskig sil ner i den klara buljongen. Häll i spadet från gåsen. Reducera om nödvändigt. Tillsätt grädde och en skvätt sherry eller portvin (glögg ger såsen en härligt knorr) och smaka av.
  • Servera gåsen trancherad med kokt potatis, brysselkål, morötter, rödkål samt gelé (exempelvis äppelgele eller rönnbärsgelé). Det här receptet tillåter att man mosar potatisen i såsen...

Anteckning

Gåsen avnjuts lämpligen tillsammans med ett mjukt, lite lättare rödvin, exempelvis gjort på Pinot Noir.
Share

 

Inga kommentarer

Kommentera
Betyg