Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Ekologiska röda viner

Om man söker på ekologiska viner på Systembolaget så är det Italien och Frankrike som har flest ekoviner. Begreppen ekologiska, biodynamiska och naturviner kan lätt blandas ihop, läs mer här och red ut lite av förvirringen i alla fall. Till vinerna åt vi en mjuk, krämig risotto med Karl-Johansvamp  – läs recept här - och spagetti med en fyllig, kraftig och syrarik tomatsås – läs recept här. Vinerna tacklade maten på olika sätt och frågan är om det var beroende på det ekologiska förfarandet vid produktionen eller var vinet kom ifrån och vilken/vilka druvor det var gjort av som påverkade mat och vin kombinationen. Vi röstar för det senare.


Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon, 2012. 119 kr.

Ursprung USA, Kalifornien. Systembolagets ordinarie sortiment nr 22346. Leverantör Prime Wine Sweden AB.

En lite sturig doft, lite kartig, torkade rosor, nypon och kärnkärv. Tobak finns i både doft och smak. Det här är ett vuxet, moget vin med en bra strävhet och lång eftersmak. Riktigt mycket, gott och karaktärsfullt vin för 119 kr - köp! Passade mycket bra till risotton, blev fyllig och eldig. Bra till tomatpastan också, blev dock lite strävt där. Provningens mest prisvärda vin.


La Bastide Blanche, 2012. 149 kr.

Ursprung Frankrike, Provence (Bandol). Systembolagets ordinarie sortiment nr 2262. Leverantör Vinia Sweden AB.

Fyllig stor doft med romrussin, Aladdin, björnbär och choklad. Härligt stort och fylligt vin i både doft och smak. Ett tufft vin med lakritstoner, en bra lång strävhet. Igen ett mycket vin för pengarna - klar köprekommendation! Vinet är så fylligt, kompakt och kraftigt att det tenderar att ta över och döda risotton, men till tomatpastan var det mycket bra. Kan gärna lagras i 5-7 år. Provningens bästa vin.


Gemtree Cinnabar GSM, 2013. 119 kr.

Ursprung Australien, South Australia. Systembolagets ordinarie sortiment nr 4624. Leverantör Winemarket Nordic AB.

Doften är fylld av godiskolaflaskor och mint, vingummin och kryddnejlika. Vinet är speciellt, eldigt och har en tydlig sötma även fast det är ett torrt vin. Ett gott och lättdrucket vin som passar mycket bra till tomatpastan men också till risotton. För 119 kr är det mycket vin man får för pengarna och panelen rekommenderar vinet varmt.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB