Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Champagne och mat

Fokus på provningen var att först bedöma vinerna och därefter se hur de passar till olika maträtter (klicka på respektive maträtt för att läsa receptet). Hummer är ju en klassiker till champagne, vi åt hummer "naturell" med gräslökssås. Därefter krämig skogschampinjonsoppa, vald för att plocka upp svamptonerna man ofta hittar i champagne. Gåslever är en härlig match till champagne, vi väljer en hemmagjord variant; Per Morbergs kycklinglevermousse smaksatt med konjak, serverad med toast. Avslutningsvis provade vi fyra olika ostar; Brillat Savarin (vitmögelost), Langres (rödkittost från Champagne), Gruyère samt en getost.

Provningen visar att champagne och mat är en underbar kombination, de brödiga dofterna och smakerna i champagne förstärks av maten. Alla rätterna var bra champagnemat, läs nedan på respektive vin vad som passade bäst till. Vad gäller ostar kan vi särskilt rekommendera Brillat Savarin samt Langres till champagne. För att få en referens mot annat än champagne provade vi även en italiensk prosecco. För mer tips om champagne, läs om vinresa på egen hand här.


André Clouet Grande Réserve, ingen årgång. 259 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7686. Leverantör WineWorld AB. 
Här fanns en kraftig doft av ekfat, gula äpplen, bröd och kåda. Härliga bubblor, mycket smakrikt och lång eftersmak. Riktigt bra champagne och mycket prisvärt, provningens mest prisvärda. Bra allroundvin till mat, passar perfekt till svampsoppa och kycklinglevermousse, men även till hummer och andra skaldjur.


Grongnet Special Club, 2004. 396 kr. 

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets tillfälliga sortiment nr 99479. Leverantör Champagnehuset Precuritas.
Kraftig doft, mycket möter näsan, brulépudding, rostat bröd, äppelkaka, torkad frukt, svamp, nötter, massor av kul dofter :). Smaken är stor och fyllig. Mycket lång eftersmak. Provningens bästa vin och mycket prisvärt. Drickbar nu och många år till. Underbart till kycklinglevermousse och svampsoppa, bra till hummer.


Bottega Millesimato Glera (Prosecco), ingen årgång. 99 kr.

Ursprung Italien, Venetien. Systembolagets beställningssortiment nr 77754. Leverantör Roséspecialisten AB.
Ett bubbel fullt av tropikerna, lichee och Piggelin (isglassen, alltså) samt äpplen/äppelmust. Ett perfekt vin för sommaren, sittandes i en syrenberså. Mycket prisvärt. Passar bra till svampsoppa och skaldjur. Inget ostvin dock.


Pierre Peters Cuvée de Réserve, Blanc de Blancs, ingen årgång. 279 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7350. Leverantör The Wine Agency Sweden AB.
En svag doft av bröd och citrusfrukter (främst grapefrukt). Smaken är citrusfylld med  bett av hög syra, eftersmaken lite bitter. Blandade omdömen från panelen, som vin godkänt och prisvärt, men lagring minst 3-5 år kommer att göra vinet gott. Alla var överrens om att det passar bäst till hummer och andra skaldjursrätter.


Moët & Chandon Brut Impérial, ingen årgång. 354 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7518. Leverantör Moët Hennessy Sverige AB.
Svag doft i början, toner av lichee och en viss gräddighet. Bröd, äpplen och grapefrukt. En hög syra samt en lång eftersmak. Inte särskilt populärt hos panelen. Godkänt, men knappt prisvärt. Fungerar bra ihop med skaldjur, sådär till kycklinglevermousse, men inte alls till svampsoppa.


Bollinger Special Cuvée Brut, ingen årgång. 395 kr. 

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7418. Leverantör Arvid Nordquist.
Kraftig och härlig doft, äpplen (äppelskrott) och kryddig citrus. Kraftig mousse, mycket smak, härligt vin.  Provningens näst godaste vin och prisvärt trots det höga priset.  Helt otrolig kombination tillsammans med svampsoppa och kycklinglevermousse. Bra tillsammans med hummer och skaldjur.


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB