Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vin- och mattips Chablisviner

Hallbus Vinpanel har provat ett gäng olika Chablisviner på Systembolaget, både ordinarie sortiment och beställningssortimentet. För att verkligen hitta de mer utvecklade tonerna i Chablis kan vi rekommendera att köpa lite äldre viner alternativt lagra själv. Särskilt på Systembolagets beställningssortiment finns lite äldre viner. 

Chablis är ett litet vinområde som tydligen vi svenskar älskar särskilt mycket, vill du veta mer om området läs vår artikel och reseberättelse här >>

Vi tipsar här nedan om tre viner som vi tycker är goda och och prisvärda. Dessutom provade vi en Chablis Grand Cru från 2009 (Chablis Grand Cru Vaudésir 2009, Domaine Louis Moreau. 460 kr, nummer 89652), ett häftigt vin som nästan platsade på listan nedan. Vill ni testa en bra och mogen Chablis Grand Cru så köp den!

Att äta till Chablis tänker nog de flesta på räkor. vilket panelen varmt kan rekommendera - särskilt med aoli till. Bäst match till Chablis tycker vi annars är färska ostron eller blåmusslor, antingen vinkokta musslor (en variant på moules marinière) eller med pasta (en variant på pasta vongole). Läs recepten här >>


Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2013, La Chablisienne. 169 kr. 

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Chablis. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6237. Leverantör Vinunic AB.

Typisk bra Chablisdoft med mineralitet och snäckskal samt även gräddigt, nötigt och lite angenäma godistoner. Komplext vin med bra syra och lite bitter ton. Häftigt vin med lång lite äpplig eftersmak. Förvånansvärt mycket karaktär för att vara ett så pass ungt vin. Provningens mest prisvärda vin.


Chablis Premier Cru Fourchaume 2009, Jean-Paul & Benoit Droin. 232 kr.

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Chablis. Systembolagets beställningssortiment nr 71896. Leverantör Ward Wines AB.

Häftig och stor doft: mineraligt åt det rökiga hållet samt flinta, musslor och lite diesel. Även blommigt, nötigt och apelsinskal. Väldigt komplext, elegant, bra ryggrad och lång eftersmak. Provningens absolut bästa vin, dock kostar det en del. Tyvärr risk att vinet är slut, men förhoppningsvis dyker det upp igen, om inte annat så i ny årgång.


Petit Chablis 2014, William Fèvre. 139 kr. 

Ursprung Frankrike, Bourgogne, Chablis. Systembolagets beställningssortiment nr 85011. Leverantör Bibendum.

Kul doft av citrus, honung, snäckskal och lite jästigt. Behagligt vin med hög syra och lite oljig karaktär. Gott och prisvärt. 


Tillbaka till vin- och mattips >>

 
Copyright Hallbus Vin AB