Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Bubbel och snittar

Panelens sista provning för det här året hade en skön guldkant med ett gäng olika, delikata snittar tillsammans med 7 stycken väldigt olika bubbel (både Champagne och andra mousserande viner) – en spännande provning som både visar bredden och olikheterna mellan bubbel samt att bubbel + mat = sant. Vad provningen också visade var att bubbel definitivt bör få tillräckligt med egentid, tid att ligga och filosofera och utveckla underbara mognadstoner av grädde, nougat, smör, gula äpplen, pomerans samt få en fyllighet och komplexitet.

Vi föll för fyra bubbel i olika prisklasser som vi vill rekommendera. De passade alla bra till de olika snittarna vi åt till, kul tips för nyår hoppas vi! De olika snittarna eller smårätterna var sinsemellan ganska olika smaker, det var: ostron, små råbiffar, rökt lax med avokadomousse, tapenade och laxröra med forellrom. Läs recepten här >>


Crémant du Jura Charles De Fère. 99 kr.

Ursprung Frankrike, Jura. Systembolagets ordinarie sortiment nr 78700.

Ett friskt fint mousserande vin med bubblorna på de rätta ställena. Toner av röda, mogna äpplen och bivax, ja bivax och hartz som ger en bra, vuxen, fyllig karaktär till vinet. Vinet är smakrikt och personligt - mycket vin för pengarna, verkligen!


Palmer & Co Vintage Brut 2009. 349 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7867.

Palmer är ett härligt exempel på ett bubbel som fått ligga och gona sig ett tag och därmed hunnit utveckla brödiga, gräddiga toner samt en hel korg med gula äpplen. Smaken är fyllig och mogen. Det här är ett bubbel som även passar till mat men man blir lika lycklig av att bara sippa det väl kylt i trevligt sällskap.


Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2010. 349 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7329.

Ytterligare ett bra exempel på en champagne som fått ha lite egentid och utveckla underbara toner av bränd smörkola, toblerone, nougat, ja till och med toner av svamp, svampskog och smörstekt svamp på smörstek toast - ja, ni fattar. Vinet är fylligt i både doft och smak, komplext och panelens favorit. 


Gimonnet Extra Brut Oenophile 2008 Premier Cru, 469 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie/tillfälliga sortiment nr 99144.

Provningens äldsta champagne, 2008, en riktig pärla med massor av mognadstoner som svamp, smör och pomerans men det här bubblet har även behållt mineraltoner, citrus och en härlig friskhet under alla år det legat och vilat. Ett bra bubbel till smakrika snittar, vinet har såpass mycket karaktär att det direkt blir ett kul samtalsämne medan man står och nibblar på snittarna. Vinet är också bra till tyngre mat och vi skulle nog vilja säga att det här kan man ha genomgående under en middag och man inte vill ha olika bubbel till olika rätter.

 
Copyright Hallbus Vin AB