Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Åtta mogna röda Bordeauxviner

Viner från de mer kända slotten i Bordeaux kostar oftast skjortan (500-1000 kr eller mycket, mycket mer). Dessutom är de flesta som säljs alldeles för unga och sträva och bör helst lagras minst 5 år för att vara njutningsbara. Men ha förtröstan – Hallbus Vin har tipsen.

I Systembolagets beställningssortiment finns massa kul viner – det är kanske inte de mest kända vinerna samt de kan ha legat några år i leverantörernas lager – med andra ord perfekt för att hitta prisvärda, mer mogna Bordeauxviner! Nu ska vi komma ihåg att Bordeaux är vinvärldens mest prestigefyllda och hypade vinområden så även om vi säger prisvärda så är det inte billigt för det.

Ung Bordeaux kännetecknas ofta av en doft med mörka bär, svarta vinbär, kaffe, rostade fat och mörk choklad och i smaken är de ofta strama, torra och mycket sträva. Med åren utvecklas en större komplexitet i både doft och smak. Doften blir större och då framträder mer toner av stall, cigarrlåda, ceder och tobak. Smaken är inte lika sträv utan det blir en bättre balans mellan strävhet och fruktsyra och smaken blir då både mjukare, komplexare och längre.

Vi provade åtta viner; ett vin från var och en av de åtta mest klassiska kommunerna i Bordeaux. Norr om floden Dordogne kommunerna Saint-Emillion och Pomerol, söder om floden Garonne kommunerna Graves och Pessac-Leognan samt till sist på Medoc-halvön i nordväst kommunerna Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien och Margaux.

Årgångarna i provningen var 2005-2009 (ingen från 2006 dock). Även om vissa årgångar då och då klassas som sämre så är kvaliteten i området väldigt jämn så det blir sällan riktiga floppar i Bordeaux. 2007 är ett sådant exempel och i vår provning var 2007:orna helt ok. Ofta innebär en så kallad sämre årgång att vinet blir drickbart tidigare!

De åtta vinerna var väldigt typiska för området. Det gemensamma med vinerna är att de samtliga väl kan korkas upp nu. Vissa av dem vinner på några års ytterligare lagring men det är inget måste.
Som ni märker nämner vi ofta ceder som är en klassisk Bordeauxdoft. Svår att beskriva. En vanlig benämning är nyvässad blyertspenna, men hur många vässar pennor nuförtiden? Samtliga viner är riktigt torra, vilket kanske låter tråkigt men är väldigt gott, särskilt när man äter mat till. Och detta är verkligen matviner! En klassiker till Bordeaux är viltkött eller smakrikt nötkött. Älggryta eller annan gryta. Vi åt en mustig gryta på högrev, en underbar match – läs receptet här >>

De fem översta vinerna tycker vi är outstanding och i en klass för sig. Men vi tycker ändå de andra tre är så bra att vi tipsar om dem också. 


Château Chantalouette 2009. 249 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Pomerol. Systembolagets beställningssortiment nr 75427. Leverantör Hjo Grosshandel AB.

Gräsiga toner, tydlig kaffe, hallon/blåbär, fat och mognadstoner av läder. Utvecklat och ganska mjukt med härlig balans. Mycket lång eftersmak. Bra nu men kan lagras några år till. Det i särklass mest prisvärda vinet i provningen.


Château du Grand Bos 2005. 349 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Graves. Systembolagets beställningssortiment nr 70640. Leverantör ClosProbus KB.

Fantastiskt stor doft där man tydligt känner åren med toner av läder, stall, tobak och viss sötma. Även ceder och örter i doften. Utvecklat vin med bra syra och mycket lång eftersmak. Perfekt att dricka nu. Det mest mogna vinet i provningen och ett mycket gott vin!


Château Phélan Ségur 2009. 445 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Saint-Estèphe. Systembolagets beställningssortiment nr 81501. Leverantör Magnum Wine AB.

Stor doft, mycket Bordeauxtypisk med svarta vinbär, tobak, cigarrlåda, nymalet kaffe och mörk frukt. Smakrikt, ganska bläckigt och medelfylligt. Fylligt, kompakt med bra balans och härligt utvecklat. Gott nu men kan lagras ytterligare 5-10 år om man vill. Ett fantastiskt vin, provningens bästa vin.


Château Fonbadet 2008. 503 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Pauillac. Systembolagets beställningssortiment nr 71717. Leverantör ClosProbus KB.

Djup, komplex, elegant doft med tobak, gummi, asfalt. Mycket fylligt, bläckigt och smakrikt med mycket lång eftersmak. Mycket bra nu men kan lagras 5-10 år mer. Provningens näst bästa vin.


Château Larrivet-Haut-Brion 2007. 309 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Péssac-Leognan. Systembolagets beställningssortiment nr 82783. Leverantör Granqvist Beverage House AB.

Mycket stor doft med främst nymalet kaffe och ceder, men vi hittade även dilltoner. Tydlig strävhet, härlig balans och lång eftersmak. Gott nu men kan lagras minst 5 år till.


Château Laroque 2009. 369 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Saint-Emillion. Systembolagets beställningssortiment nr 74283. Leverantör Fondberg.

Bärig doft med mörk frukt, läder och mognadstoner. Medelfylligt med kryddiga toner och lång eftersmak. Lite lättare bordeaux men väldigt god.


La Rose de Gruaud 2007. 319 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien. Systembolagets beställningssortiment nr 72036. Leverantör janake wine group AB.

Bordeauxtypisk doft med svarta vinbär, ceder, kaffe och choklad. Smakrikt, ganska bläckigt och medelfylligt.


Château Monbrison 2008. 352 kr

Ursprung Frankrike, Bordeaux, Margaux. Systembolagets beställningssortiment nr 72129. Leverantör Magnum Wine AB.

Maffig lite fruktig doft med svarta vinbär, laktrits, tobak, vanilj och fat. Kraftigt, balanserat vin med bra strävhet. Fortfarande något ung men väl njutbar nu. Kan lagras 5 år ytterligare.


 
Copyright Hallbus Vin AB