Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Röda Bandolviner

Vi har ju tidigare skrivit om södra Provence, läs reseberättelsen här >> Ett av de fräckare vinområdena här är Bandol som ligger längs en liten kustremsa längs medelhavskusten, bara cirka 30 minuters körning österut från Marseille. Ett vackert landskap med branta klippor och vingårdarna ligger ofta nära havet med vidunderlig utsikt. 

I Bandol görs de röda vinerna främst på druvan Mourvèdre, en druva som normalt inte gör så mycket väsen av sig. Men här i Bandol ger druvan mäktiga, kraftiga viner som efter lite lagring utvecklas till ganska Bordeauxlika viner med toner av ceder, tobak och stall. Vinerna är inte helt billiga men jämför man med Bordeaux så är det ändå inte så tokigt. Förutom röda viner görs här i området också fantastiska vita viner och roséviner.

Vi tipsar här om två Bandolviner, drick nu eller lagra i upp till 5-7 år. Njut till smakrika kötträtter på nöt- eller lammkött.


La Bastide Blanche 2012. 151 kr 

Ursprung Frankrike, Provence, Bandol. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2262. Leverantör Vinia Sweden AB.

En eldig doft av körsbär slår emot en och fångar intresset. Smaken är tuff, sträv, fatig och köttig, bläckig salmiak. Det är en rund strävhet ungefär som 99% choklad. Cedertoner, rökighet och tobak finns också och vinet är som en miniBordeaux, en bra sådan och det är ju ett bra betyg med tanke på priset. Drick nu eller lagra ytterligare 5 år.


Domaine Maubernard 2012. 200 kr

Ursprung Frankrike, Provence, Bandol. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2892. Leverantör Concealed Wines AB.

Doft och smak i det här vinet går emot dess årtal. Vinet är från 2012 men redan nu finns mognadstoner i form av en behaglig sötruttenhet (tänk fallfrukt i höstträdgård), vinet har portvinstoner och en aning syrlighet. Samtidigt är doft och smak bläckigt, stort och fylligt med massor av tobak, rökighet, svamp och en ton av vingummin i bakgrunden med en stram avslutning. Ett riktigt bra vin från södra Frankrike, varmt och härligt. Drick nu eller lagra ytterligare 5 år.


Tillbaka till vin- och mattips >>

 
Copyright Hallbus Vin AB