Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Röda viner från Argentina

Argentina är världens femte största vinproducent och här görs mycket enkla viner. Mend det finns också viner av bra kvalitet och för många av de bättre vinerna odlas druvorna på hög höjd. Argentinas största och mest kända vinområde är Mendoza som ligger i västra delarna av landet, nära gränsen mot Chile. Ett annat stort vinområde i landet är La Rioja (ej att förväxlas med spanska Rioja).

Malbec är ursprungligen en druva från Europa. Den har odlats mycket i Bordeaux, men numera är den inte så vanlig där även om den finns. I franska vinområdet Cahors är den dock dominerande. I Argentina har man dock specialiserat sig på att göra viner på Malbecdruvan att man till och med brukar säga att det är Argentinas "egen druva". 

Vi har provat röda viner från Argentina i Systembolagets sortiment. De flesta gjorda på druvan Malbec men vi hittade även Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon samt Syrah. Ett genomgående utlåtande var att fruktigheten sällan är långt borta. I Argentina lär man ju ofta äta rejäla, smakrika köttibitar och vi var inte sena att testa det till vinerna. Vi åt entreôte med chimichurri, en smakrik sås/salsa med lite hetta. Fruktigheten i vinerna passade väldigt bra till - läs receptet här.

Några av vinerna, särskilt de gjorda på Malbec, är överdrivet fruktiga och det har en förmåga att ta över efter ett tag. De fyra viner vi tipsar om här nedan hade alla en mer balanserad fruktighet. Det mest prisvärda vinet i provningen var Tamari Malbec för 129 kr.


Tamari AR Malbec, 2012. 129 kr.

Ursprung Argentina, Mendoza. Systembolagets beställningssortiment nr 6442. Leverantör Mondo Wine Sweden AB.

Bra toner av nötter och nougat som balanserar de mörka bären och fruktigheten i vinet. Samtidigt finns en välbehövlig stramhet. Sammataget så tar inte fruktigheten över alltför mycket. En lång och god eftersmak. Provningens mest prisvärda vin och den enda av de rena Malbec-vinerna som var lagom fruktig.


Las Moras Gran Shiraz, 2013. 169 kr.

Ursprung Argentina, San Juan. Systembolagets beställningssortiment nr 74085. Leverantör Prime Wine Sweden AB.

Choklad, Aladdin, kokta grönsaker, russin, nästan lite åt Amaronehållet med russintoner och en eldig fyllighet. Ett mycket fylligt vin som tyvärr har lite restsötma, kan bli kletigt efter ett tag. Vi saknar de typiska druvtonerna från Shirazen.


BenMarco Cabernet Sauvignon, 2012. 111 kr.

Ursprung Argentina, Mendoza. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6530. Leverantör JPC Wines AB.

En cabernet sauvignon från Argentina där som inte är så druvtypiskt utan istället hittar vi mjölkchoklad, svamptoner, fat och vanilj. Ett mjukt och ganska fruktigt vin med lång eftersmak.


DiamAndes Gran Reserva, 2008. 300 kr.

Ursprung Argentina, San Juan. Systembolagets ordinarie sortiment nr 95289. Leverantör Prime Wine Sweden AB.

Vinet är gjort till största delen av Malbec, men även Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah ingår. Bläckigt, choklad, ceder och mycket stramt med lång eftersmak. Ett häftigt och mäktigt vin, Väldigt gott, men dyrt och panelen var inte enig om att rekommendera vinet. Låt det gärna ligga några år så det får mer mognadtoner. 


Tillbaka till vintips

 
Copyright Hallbus Vin AB