Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Champagnetips till nyårsbuffén

Vinpanelen har testat årgångschampagner till en dignande nyårsbuffé.

Årgångsbubbel är väldigt smakrika och fylliga, betydligt mer karaktärsrika än vanliga standardcuvéer (cuvéer = blandningar, den standardchampagne som alla Champagnehus har och som smakar likadant varje år). Anledningen till att årgångsbubbel skiljer sig är att man låter jästfällningen vara kvar i flaskan under en längre tid, flera år längre faktiskt, innan man degorgerar (tar bort fällningen ur flaskan) och jästfällningen ger extra smak till vinet, bland annat så kommer bröd och jästtonerna härifrån.

Som vanligt provade vi först utan mat och bedömde vinerna. Därefter dukade vi upp en riktig nyårsbuffé och testade vinerna till maten. Buffén bestod av löjrom med blinier, hummer Thermidor, Boudin Noir (fransk smakrik blodkorv/paté), skaldjursrisotto och Tournedos Rossini – läs samtliga recept här >>

Vi rekommenderar tre olika årgångschampagner; Pol Roger 2004, Taittinger 2006 och Henriot 2006. Vårt absoluta tips är att njuta dem till hela måltiden! De passar även mycket bra till ost! Fast till efterrätt rekommenderar vi söta viner, sötman i efterrätterna tar bara fram syran i bubblet och det blir surt och trist.

Kom ihåg att ni behöver ju inte bara dricka champagne till just nyårsbuffén utan öppna gärna en flaska bubbel till andra festliga måltider också. Bubbel är en riktigt bra måltidsdryck som tyvärr glöms bort och bara kommer fram till nyår och 50-årsfesten. Å andra sidan, till 12-slaget tycker vi det är synd att dricka champagne, ta då istället ett enklare mousserande vin, för utomhus i kylan kommer inte champagne till sin rätt – ta exempelvis Crémant de Bourgogne Louis Bouillot för 115 kr (nr 7688).


Pol Roger Brut Vintage, 2004. 495 kr.

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7536. Leverantör Ward Wines AB.

Stor doft med toner av rostat bröd, nougat och jäst. Även härliga gräddiga toner. I smaken är det runt, moget, fylligt och komplext med lite karamellsmak och kanderade apelsinskal tillsammans med gräddigheten och nougattonerna - vansinnigt gott. Härligt mjuk mousse och lång eftersmak. Provningens bästa vin. Behöver inte lagras även om det kan ligga 10 år. Det här var det bästa allroundvinet till maten, det blev perfekt till det mesta.


Taittinger Brut Millésimé, 2006. 479 kr

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7871. Leverantör Fondberg.

Lite knuten doft i början men öppnar sig efter en stund i glaset. Jästiga, brödiga och äppliga toner samt en härlig gräddighet. Sammetslen fyllig smak med bra syra och mycket lång eftersmak. Provningens näst bästa vin. Kan lagras men är riktigt bra nu. Ett bra allroundvin till mat, gifte sig dock allra bäst till de lite fylligare rätterna som risotto och oxfilé.


Henriot Millésimé Brut, 2006. 499 kr

Ursprung Frankrike, Champagne. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7789. Leverantör Mondo Wine Sweden AB.

Frisk doft med inslag av äpple, blodapelsin, citrus och viss nougat/gräddighet. Fylligt med frisk syra och lång eftersmak. Drick det nu om du gillar lite friskare stil, men för att få ut max av vinet rekommenderar vi några års lagring. Den friskare stilen på det här vinet gör att vi rekommenderar det främst till löjrom, havskräfta och gratinerad hummer.


Tillbaka till vin- och mattips >>

 
Copyright Hallbus Vin AB