Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook






Samarbetspartners











Kontakt

info@hallbusvin.se 

Våra vin- och mattips

Här nedan är Vinpanelens rekommenderade viner på olika teman med tillhörande recept på passande maträtter. Dessutom har vi veckovisa vintips - veckans vintips hittar du här >>.  Ät, drick och njut!


Fem Sauvignon Blanc-tips

Druvan Sauvignon Blanc ger friska vita viner. Vi tipsar om fem viner, samtliga finns på Systembolagets ordinarie sortiment. Tre viner från Nya Zeeland och två viner från Frankrike. Uttrycksfulla viner med toner av krusbär, nässlor och fläder med härligt frisk smak. Till dessa viner åt vi olika smårrätter. Bäst match till vinerna var getost med honung och laxcheviche. Läs mat- och vintips här >>


Nya röda viner i maj

Vinpanelen har testat ett urval av Systembolagets röda viner som släpptes i maj 2017. Det är viner i ganska olika stilar och prisklasser så här finns tips för de flesta smaklökar. Här hittar du viner gjorda på Pinot Noir, Shiraz med mera. Mest prisvärda vinet var en Shiraz från Australien, bästa vinet var en Bourgogne. Vi tipsar också om en sommarrätt som passar till alla vinerna - pulled beef med smarrika tillbehör. Läs mat- och vintips här >>


Fem mousserande viner

Vi har provat ett gäng olika mousserande viner (ingen champagne denna gång) Vi tipsar om fem bubbel från olika delar av världen. Mest prisvärt var Chang-Pang Better från Spanien och bästa vinet var Quartet Anderson från USA. Vi drack vinerna tillsammans med fyra olika, busenkla och väldigt goda förrätter, exempelvis smördegspuffar med getost. Bubbel är inte bara nyår! Läs mat- och vintips här >>


Pinot Noir världen runt

Hur är Pinot Noir från olika delar av världen? Vinpanelen testar ett gäng olika viner gjorda på vinvärldens mest bångstyriga druva, allt från USA till Nya Zeeland. Vi hittar fyra vinnare i olika prisklasser. Vad gäller mat till Pinot Noir så passar det mesta som flyger och hoppar. Vi tipsar om konfiterade kycklinglår som är toppen till de här friska och smakrika vinerna. Läs mat- och vintips här >>


Vita smakrika viner till grill

Tips på vita smakrika viner för sommarens olika grillrätter om du nu inte alltid vill grilla kött alternativt om du vill ha vitt vin istället för rött till maten. Vi provade 8 fylliga viner i prisklassen 100-150 kr och föll för tre viner. Till det här åt vi laxburgare med kul tillbehör - rekommenderas! Läs mat- och vintips här >>


Vin- och mattips Toscana

Vinpanelen har provat röda viner från Toscana och tipsar om sex viner i olika prisklasser. Alla vinerna finns i Systembolagets sortiment. Bäst utifrån pris tyckte de Villa Cafaggio för 155 kr var. Brolio för 129 kr är också en riktig trotjänare på Systembolaget och den är riktibt bra. Till det här åt vi Ragu Bolognese med tagliatelle, tillagat som slow food (långkok) med kalvbog och härliga italienska smaker - vilken match till vinerna. Läs mat- och vintips här >>


Portugisiska röda och vita

Portugal är lite bortglömt som vinland ibland. Men missa dem inte! På en vinprovning vi höll blev vi så imponerade av vinerna att vi här vill rekommendera samtliga sex viner, tre vita och tre röda. Bästa vita var ett vin gjort på druvan Alvarinho för bara 119 kr, ett riktigt fynd. Läs mat- och vintips här >>


Chablis

Utbudet av viner från Chablis är stort i Sverige. Vinpanelen har testat och tipsar här om tre olika viner. För att verkligen hitta de mer utvecklade tonerna i Chablis kan vi rekommendera att köpa lite äldre viner alternativt lagra själv. Ostron, räkor eller musslor är perfekt till Chablis, vi provade vinkokta musslor och en variant på pasta Vongole. Läs recept och vintips här >>


Sensommargrill

Mixade vintips - två vita och två röda som fungerar till både sensommargill och höstmat. Två viner är riktiga värstingar som i och för sig kostar en del men är riktigt, riktigt bra och de andra två är härliga prisvärda viner. Mattipsen till vinerna är enkel smakrik mat som grillad torsk och grillat lamm med goda tillbehör. Läs vin- och mattips här >>


Roséer!

Hallbus Vinpanel har provat roséviner. Kul variation på vinerna och för en gångs skull är det inte bara Provencerose som är bra. Vi tipsar här om tre olika roséer: en italienare, en spanjor och en fransman. Till det här tipsar vi om enkel sommarmat, sallad med getost. Vinerna finns enbart i små partier. Läs recept och vintips här >>


Mogen röd Bordeaux

Röd Bordeaux kräver ofta några år på nacken för att vinerna ska visa sitt rätta jag. Det går faktiskt att få tag på mogna viner! Vi rekommenderar här hela åtta viner ur Systembolagets beställningssortiment. Åtta härliga, typiska och bra Bordeauxer med toner av ceder, stall, läder och mycket mer! Mest prisvärt var Chateau Chantalouette från Pomerol för 249 kr. En klassiker till Bordeaux är en mustig gryta på älg eller högrev. Läs recept och vintips här >>


Vino Nobile di Montepulciano

Vi vill slå ett slag för ett speciellt vinområde i Toskana, nämligen Vino Nobile di Montepulciano. Vinerna är packade med körsbärstoner, choklad och är härligt strama. Det finns idag två viner på Systembolaget under 200 kr, vi har testat båda och kan varmt rekommendera dem. Till detta passar så klart Bistecca Fiorentina. Läs recept och vintips här >>


Bandol vid Rivieran

Längs medelhavskusten, några mil öster om Marseille ligger trendiga Bandol. Flertalet vingårdar ligger högt beläget med utsikt över havet. Vinerna är fylliga och maffiga och påminner mycket om bra Bordeaux. De kostar 150-200 kr och uppåt men man får väldigt mycket för pengarna.Vi tipsar här om två viner. Och varför inte resa till området och bo i charmiga Cassis eller Sanary-sur-Mer? Läs vintips här >>


Zinfandel och Pulled Beef

Zinfandel är samma druva som Primitivo i södra Italien. Det är en ganska svårgreppbar druva som när det är bra ger fylliga, eldiga viner med mörk frukt, tydlig syra och viss stramhet. Hallbus Vinpanel har provat Zinfandel från Systembolagets sortiment och tipsar här om tre viner. Mest prisvärt var 7 Deadly Zins. Till det här smakar Pulled Beef, revben och coleslaw ypperligt.Läs recept och vintips här >>


Årgångschampagne till nyårsbuffén

Champagne och nyår hör ju ihop. Vårt tips är att dricka champagne till hela nyårsbuffén. Bra årgångschampagne har mer karaktär och kostar cirka 100 kr mer än många standardcuveér, varför inte testa? Vi tipsar här om tre riktigt bra årgångschampagner och även om en lyxig nyårsbuffe bestående av bland annat löjrom, gratinerad hummer och skaldjursrisotto. Läs recept och champagnetips här >>


Julmat och vin

Hallbus vinpanel tog ut julen i förskott och prövade ett gäng vita och röda viner av helt olika stilar till utvalda julbordsklassiker. Och visst passar både rött och vitt vin alldeles ypperligt till julbordet! Bästa allround-vinerna var en vit Pinot Gris från Alsace och ett rött från Rioja, men även andra vintyper passar fint. Läs vintips och två klassiska recept på julmat här >>


Vin och ost

Det finns ju ett oändligt antal olika ostar, likväl många olika sorters vin. Av gammal hävd är vi nog många som dricker rött vin till ost. Men vi vill slå ett slag för söta och/eller starka viner till ost. Vi har provat ett olika sorters ostar till olika viner och våra bästa tips är söta viner till osten, gärna från Loire eller Sauternes, eller portvin. Läs ost- och vintips här >>


Röda argentinska viner till entrecôte

I Argentina gör röda viner ofta  på druvan Malbec som ger viner med tydlig frukt och toner av mörka bär. Vi har provat ett urval av röda argentinska viner och rekommenderar fyra viner. Det mest prisvärda vinet är Tamari Malbec för 129 kr. Till argentinska röda viner rekommenderar vi typisk argentisk mat: entrecote med chimichurri. Läs recept och vintips här >>


Ekologiska röda viner

Utbudet av ekologiska viner ökar. Vi har provat ekologiska viner, från jordens alla hörn och med olika karaktärer. Det bästa ekovinet i provningen kom från Frankrike tätt följt av en amerikanare. Vi åt två vegetariska och väldigt olika maträtter till vinerna, dels en mjuk, krämig risotto med Karl-Johansvamp och dels spagetti med en fyllig, kraftig och syrarik tomatsås. Läs recept och vintips här >>


Tre bra viner till svamp

Vin & svamp är en härlig kombination. Vi tipsar här om tre ganska olika viner; ett vitt vin och två röda viner. Samtliga viner är väl prisvärda och kostar runt 100-lappen, allra bäst var en klassisk Rioja, Club Privado Reserva för 106 kr. Till vinerna åt vi fyllda champagekorkar (champinjoner) och svamppasta. Läs recept och vintips här >>


Provencerosé

Vi har provat Systembolagets butiksutbud av rosé från Provence. Alla vinerna har den typiska läckra laxrosa färgen som karaktäriserar rosévinerna från Provence. Det här är lite stramare roséviner vilket också gör dem perfekta till mat. Kanske inte till en grillad entrecôte men lax, kyckling, matiga sallader passar perfekt. Vi åt böntoast och Sallad Lyonnaise till, en härlig kombination. Läs recept och vintips här >>


Ekad chardonnay till grillad makrill

Grillad makrill är en riktig sommarklassiker. Ett gott tillbehör är färskpotatissallad med dill, gräslök och kapris. Ekfatslagrad Chardonnay plockar upp makrillens runda fylliga smak. Vi tipsar här om tre fylliga amerikanska Chardonnayviner med typiska toner av vanilj, gräddkola, banan till grillad makrill. Läs recept och vintips här >>


Tre portugisiska grillviner

Portugal gör så mycket mer än Portvin och Madeira. Deras röda viner är smakrika och karaktärsfulla och passar väldigt bra till sommarens grilllade köttbitar. Det finns inte så många viner i Sverige men här tipsar vi om tre riktigt bra viner. Till det här passar särskllt grillad entrecôte med bearnaisesås. Läs recept och vintips här>>


Vin till asiatisk mat

Oftast dricker vi nog lite till mans främst öl till asiatisk mat, mat som ofta är aromatisk och starkt kryddad. Vi har provat ett urval asiatiska rätter till en mängd olika typer av vin och vi vill slå ett slag för vin till asiatisk mat! Vi tyckte att torra vita viner gjorda på druvorna Viognier och Gewürztraminer samt halvtorra vita viner gjorda på Riesling passade bäst till. Vi rekommenderar fem viner. Läs vintips och recept här >>


Röda syditalienare - Apulien och Sicilien

Hallbus Vinpanel har provat röda viner från södra Italien, närmare bestämt Apulien och Sicilien. Viner från södra Italien är ofta gjorda på druvorna Primitivo, Negroamaro eller Nero d'Avola. Vinerna är varma, kryddiga och fylliga och passar perfekt till pastarätter. Vi rekommenderar särskilt pasta med kalvfrikadeller i tomatsås. Här tipsar vi om sex viner, härliga exempel på hur bra och prisvärda vinerna från södra Italien är. Läs recept och vintips här >>


Australisk Cabernet Sauvignon

Australien är känt för viner gjorda på druvan Shiraz, men man gör även bra viner på druvan Cabernet Sauvignon. Vi har hittat några riktigt bra viner på Systembolaget. Härligt fyllda med eukalyptus, köttiga toner och viol – tuffa kraftpaket som väntar på en grillad köttbit eller hemmagjord grillad hamburgare. Vi rekommenderar fem viner, de allra bästa från Coonawarra. Läs recept och vintips här >>


Tysk Riesling från Mosel och Rheingau

Tysk Riesling från Moseldalen och närliggande Rheingau är klassiker och här rekommenderar fem viner. Samtliga från Systembolagets ordinarie och tillfälliga sortiment. Det mest prisvärda vinet var Dr L Riesling från Mosel, endast 81 kr, mycket vin för pengarna. Fisk och skaldjur passr bra till, vi rekommenderar här ugnsbakad lax med citron. Läs recept och vintips här >>


Söta och starka viner till desserter

Vi har provat söta och starka viner till fyra klassiska efterrätter, nämligen fruktsallad med glass, Crème Caramel, kladdkaka och äppelsmulpaj. Vi rekommenderar hela sex olika viner, alla vinerna är bra men passar olika bra till de olika efterrätterna. Vinerna passar så klart även bra till julens godsaker. Läs recept och vintips här >>


Fylliga vita viner till kyckling

Vita fylliga viner passar bra till kraftigare rätter av fisk, fågel eller ljusare kött. Hallbus Vinpanel har testat ett urval av fylliga vita på Systembolaget och tipsar här om tre viner. Till den här typen av vin rekommenderar vi särsklit kyckling i lergryta, en rätt som till stor del sköter sig själv. Det bästa vinet på provningen var en Chardonnay från Nya Zeeland, Saint Clair Omaka Reserve. Läs recept och vintips här >>


Röda grytviner

Hösten är kanske framför allt tiden för mustiga grytor. Vi har testat lite kraftigare rödviner från världens alla hörn. Vi hittade fyra viner som alla gifter sig med en klassisk gryta av högrev där köttet fått koka länge. Det bästa vinet var en prisvärd spanjor från Ribera del Duero, Aventino 200 Barrels, för 159 kr. Näst bäst var ett vin från Paarl i Sydafrika. Läs recept och vintips här >>


Röda Riojaviner

Hallbus Vinpanel har provat ett urval av Systembolagets sortiment av röda Riojaviner. Vi rekommenderar fyra viner i olika prisklasser, både klassiska, mjuka, vaniljdoftande viner samt Riojor av den moderna, lite mer fruktigare stilen. De två mest prisvärda vinerna kostar båda under 100-lappen. Till vinerna rekommenderar vi en typisk rätt från Rioja; ugnsstekt lammlägg med örtkryddor. Läs recept och vintips här >>


Fyra prisvärda röda Bourgogner

Hallbus Vin har letat efter prisvärda bra röda bourgogner gjorda på Pinot Noir. Vi har provat ett urval av Systembolagets viner i prisklassen 140-210 kr och har hittat fyra viner som vi rekommenderar. Samtliga har den typiska Bourgognekaraktären med jordgubbe och flertalet har toner av ladugård i doften. Till dessa viner tipsar vi om en typisk fransk rätt, confiterad anka. Läs recept och vintips här >>


Vita favoriter till kräftorna

Vi har provat oss igenom ett antal vita viner tillsammans med kräftor; både havskräftor och svenska signalkräftor och rekommenderar fem olika viner. Några av vinerna passar allra bäst till den ena sortens kräftor och några viner passar bäst till båda sorterna. Vi gjorde fyra olika röror med vitt skilda smaker och hittade några spännande kombinationer. Läs recept och vintips här >>


Sommarens roséviner

Kvaliteten på rosévin har ökat de senaste 10 åren. Så har också utbudet på Systembolaget. Hallbus Vinpanel testade ett antal roséviner från olika delar av världen. Vi rekommenderar fyra prisvärda, bra roséviner - samtliga från Frankrike. Rosévin kan ju njutas som det är i solen eller varför inte till en sallad? Vi har ett kanonrecept på ceasarsallad. Bästa rosévinet i provningen var Domaine de Collavery för endast 79 kr. Läs recept och vintips här >>


Mousserande viner till sommarfesten

Det finns verkliga goda och prisvärda mousserande viner som inte är Champagne. Vinpanelen rekommenderar fyra bubbel, alla är verkligen väldigt prisvärda - mellan 109 kr och 119 kr. Som aperitif eller så prova månadens recept som är gräddig grön soppa. Absoluta vinnaren var Pelorus från Nya Zeeland för bara 119 kr, ett brödigt och fylligt mousserande vin. Läs recept och vintips här >>


Vita viner på Chenin Blanc

Vita viner gjorda på druvan Chenin Blanc är vanligast i mellersta Loire i Frankrike samt i Sydafrika. Vinerna är friska, smakrika och har mycket karaktär. Panelen har testat och rekommenderar fem viner, fyra torra och ett sött. Provningens bästa vin kostar hela 322 kr men är gudomligt! Det mest prisvärda vinet är ett fynd för 66 kr. Till torr Chenin Blanc rekommenderar vi gäddqueneller, perfekt till dessa smakrika viner. Läs recept och vintips här >>


Vinpanelen provar södra Rhône

Vi har många favoritområden men frågan är om inte södra Rhônedalen ligger i topp. Hallbus Vinpanel har provat röda viner från södra Rhône och främst Côtes-du-Rhône-Villages. Vinerna härifrån är gjorda på druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre mm. De är kryddiga och varma med mycket mörka bär. Vi tipsar om fem viner. Till detta rekommenderar vi en vitlöcksspäckad lammstek à la Provencale. Läs recept och vintips här >>


Pinotage från Sydafrika

Sydafrikanska viner är oerhört populära i Sverige. Hallbus vinpanel har provat Systembolagets hela sortiment av Pinotage, Sydafrikas egen druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Vi rekommenderar fem viner. Till detta kan man äta Bobotie, en sydafrikansk rätt av köttfärs kryddad med curry. Läs recept och vintips här >>


Chardonnay världen runt

Hallbus Vinpanel har provat ekfatslagrad Chardonnay från olika delar av världen. Vi rekommenderar fem viner ur systembolagets ordinarie sortiment. Det här är viner som är väldigt tacksamma till att ha till mat, vi rekommenderar särskilt trattkantarellsoppa. Läs recept och vintips här >>


Champagne och mat

Nyår innebär ju för de flesta något bubblande i glaset, men vi vill tipsa om champagne och mat. I stället för att dricka en god flaska champagne utomhus, ståendes huttrande i 10-gradig kyla vill vi slå ett slag för att dricka champagne genom hela nyårsmiddagen, inklusive osten! Vi har provat champagner till olika rätter och ostar. Läs recept och vintips här >>


Röda viner från Langeudoc-Roussillion

Varma eldiga viner till höstens grytor! Vår provningspanel har provat viner från Languedoc-Roussillion och fastnade för tre viner som vi varmt rekommenderar. Till dessa viner rekommenderar vi Cassoulet, en mustig gryta från området med anka, korv, fläsk och bönor. Läs recept och vintips här >>


Röda viner från Tyskland

Mårten Gås och till en gåsamiddag rekommenderar vi ett lättare rödvin gjort på Pinot Noir. Varför inte då ett från Tyskland? Vi har provat delar av systembolagets sortiment och rekommenderar fyra viner. Bra Pinot Noir är tyvärr sällan billiga, dock tycker vi att vinerna är väl prisvärda. Vi har också ett kanonrecept på hur du gör gåsen saftig och god. Läs recept och vintips här >>


Nyheter

2017-11-14

Nyhetsbrev nov 2017

Sydafrikanska vintips | Utforska Italien | Bordeaux

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
 
Copyright Hallbus Vin AB