Toscana

Italien

Toscanatips för din egen resa

Toscana är i topp vad vad gäller njutning; vackra vyer, fantastisk mat (mycket slow food), smakrika viner, kul sightseeing oavsett (nästan) vad du är intresserad av. I Toscana hittar du de välkända vyerna med cypresser och stenhus och här görs klassiska röda viner där druvan Sangiovese är kung. Toscana är ett underbart ställe att uppleva gammal kultur, delikata viner och mängder av gudomlig mat. Bra shopping i Florens, känna historiens vingslag i Sienna samt åka runt till alla små (vin)byar och äta och dricka gott av traktens alla inhemska viner och delikatesser. Det här området är svårt att slå vad gäller njutning.

Som på så många andra ställen i Europa var det romarna som utvecklade vinodlingen, så även här. Men först ut att odla vin i Toscana var faktiskt Etruskerna. De mest kända vinerna från Toscana är Chianti-vinerna. Det är ett geografiskt avgränsat område som täcker en stor del av Toscanas vinodlingar. Själva Chianti delas in i Chianti och Chianti Classico. Dessutom finns andra vinområden som Brunello di Montalcino med flera, se mer nedan. Området sträcker sig i princip som en triangel mellan städerna Pisa, Florens och Sienna. Fram till 70-talet var det vanligt med kurviga flaskor med bastfodral. Numera används klassiska vinflaskor.

 

För att få kallas Chianti eller Chianti Classico måste druvorna komma från detta område samt det måste innehålla en viss procentsats av Sangiovese (minst 75%). Sangiovese betyder Jupiters blod. Andra druvor som blandas i vinerna är internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot samt inhemska druvor som Canaiolo och Colorino. Det blir dock mer och mer vanligt att vinerna görs på 100% Sangiovese.

Chiantiviner är mörka, koncentrerade och smakrika viner. Förr i tiden var Chiantiviner faktiskt ganska ljusröda och lätta. Bra Chianti / Chianti Classico har toner av körsbär, choklad och mandel/ mandelmassa/ marsipan. Det finns en tydlig kärnsträvhet i vinerna som är väldigt typisk. Det gör dem ofta till tydliga matviner, då de utan mat kan upplevas som ganska sträva. Chianti Classico blir ännu bättre av att lagras, 5-10 år är inga problem. Det finns också en tydlig syra i vinerna vilket gör dem till perfekta kompanjoner till tomatbaserad mat som klassisk spagetti Bolognese, lasagne och pizza. Traditionellt lagrades vinerna på stora ekfat, men många odlare använder idag mindre ekfat (225 liters). Riserva betyder att vinet lagrats längre på fat samt längre på flaska innan det säljs.

 

”Vanlig” Chianti består av flera delområden och här finns väldigt många olika producenter. Kvaliteten kan skilja sig en hel del mellan olika viner, ibland kan man faktiskt bli ganska besviken. Chianti Ruffina brukar vara bra. Betydligt bättre viner görs i Chianti Classico som är ett eget område. Classico är ett avgränsat område i kärnan av Chianti-området. Deras symbol är en svart tupp – Gallo Nero. Chianti Classico har ingen egentlig huvudort utan består av ett antal byar. Mest kända är nog Greve, Castellini, Radda och Gaiole. Så ett hett tips är att hyra bil och göra nedslag lite här och där. Då det är ganska utspritt och glest mellan vingårdarna är cykel inte så optimalt. Förutom att äta och dricka gott finns det gott om charmiga hotell och vingårdar att sova över på. Vingårdar som vi tycker gör ypperlig Chianti Classico är I Sodi, Castello di Lucignano, Riecine, Rocca della Macie och Badia a Coltibouno. De två sistnämnda brukar finnas på Systembolagets beställningssortiment.

Sen utanför själva Chianti och Chianti Classico finns några andra pärlor som inte är att förglömma. Montalcino är en by där man gör vinet Brunello di Montalcino, ett av Toscanas allra bästa viner. Brunello är en klon av Sangiovese. Vinerna här är än mer kompakta och behöver ofta några års lagring för att visa sin rätta sida. SanCarlo, Tassi och Col d’Orcia är väl värda att besöka. På slottet inne i byn Montalcino finns ett bra vinotek där du kan hitta massa olika viner från området (Enoteca la Fortezza di Montalcino). Frescobaldi är en stor producent som gör väldigt mycket bra viner, deras Brunello är kanon (drick inte för ungt dock). Frescobaldi är en av de få vingårdarna i området som man bör boka i förväg om man vill besöka. Frescobaldi har flera vingårdar runt om i Toscana.

 

Montepulciano (lätt att förväxla med Montalcino) är också en liten by och här görs Vino Nobile de Montepulciano. Även här är det gjort på Sangiovese. Vino Nobile vinerna påminner mycket om bra Chianti Classico och är ofta väldigt prisvärda. Byn ligger på en kulle (som många andra byar i området) och vi kan varmt rekommendera en långlunch på en uteservering mitt i byn. Vingårdstips att besöka här är Valdipiatta, en liten charmig vingård. En av de mest erkända producenterna här är Poliziano som brukar finnas på Systembolaget, vi har dock inte själva besökt vingården.

 

En specialare i Toscana är ”Supertuscany”. På 70-talet var det några vinodlare som började göra kvalitetsvin på andra druvblandningar är Sangiovese och de vedertagna andra druvorna samt odlade i områden som låg utanför de befintliga vinodlingsområdena. Bland annat gjorde man druvrena viner på Cabernet Sauvignon. Då vinerna var gjorda på annat sätt än vad vinlagarna stipulerade fick de därför inte kallas Chianti eller något av de andra vedertagna vinbegreppen. Därför var de helt enkelt betecknade som Vino di Tavola, bordsvin. Senare tillkom beteckningen IGT (Indicazione Geografica Tipica) viner från ett avgränsat område. Trots lägre kvalitetsbeteckning lyckades vinmakarna få internationell erkännelse och också bra betalt för sina viner. Det första och mest kända vinet är Sassicaia från området Bolgheri som anses som ett av Italiens bästa viner. Nuförtiden gör de flesta större vinodlarna en Supertuscany vid sidan av sina Chianti Classico, Brunello di Montalcino mm.

Sista byn vi vill nämna är San Gimignano. En väldigt udda liten by med massa höga torn från medeltiden. Syftet med tornen var vakttorn, men så här många behövdes inte. Förklaringen är helt enkelt att byborna tävlade om vem som hade högst torn. Det görs en liten del vitt vin i Toscana och Vernaccia di San Gimignano är ett av dem. De brukar vara friska och mineraliska, riktigt goda. Här bor man bra och äter gott på Fattoria Valtrano, några kilometer utanför byn. Väl i Toscana så missa inte städerna Florens och Sienna, här finns massa saker att se och uppleva.

 

Priser på vingård? Ja, de är ofta väldigt bra. Som alltid är små vingårdar mer prisvärda än de stora kända gårdarna. Nästan alla viner är betydligt billigare än i Sverige. Bra Chianti Classico viner hittar du för runt 10-15 eur. Riserva-viner är dyrare och Brunnello di Montalcino och Supertuscanys får du betala från ca 25 eur och uppåt.

 

Så, vad äter man då i Toscana? Mycket skulle man kunna säga och gott, vällagat. Mest känt är Bistecca de Fiorentina, en väl tilltagen smakrik köttbit, grillad och serverad med få tillbehör. Det är köttet självt som skall smaka och det gör det. Gudomligt! Som i resten av Italien finns möjlighet att äta både förrätt och pasta innan man hugger in på huvudrätten, mastigt i våra ögon kanske men samtidigt väldigt gott. När ni har ätit er ranson av Tiramisù och Panna cotta så pröva deras mandelskorpor tillsammans med Vin Santo, en perfekt kombination. Oavsett vad ni väljer att äta så kan vi lova att hungriga kommer ni antagligen aldrig att vara.

Samlade tips och länkar

Vingård i Gaiole In Chianti (Monti), I Sodi agrisodi.com
Vingård i Gaiole In Chianti, Riecine riecine.it
Vingård i Castellina In Chianti, Rocca della Macie roccadellemacie.com
Vingård i Gaiole In Chianti, Badia a Coltibouno coltibuono.com
Vingård i Montalcino, SanCarlo sancarlomontalcino.it
Vingård i Montalcino, Tassi tassimontalcino.com
Vingård i Montalcino, Marchesi di Frescobaldi frescobaldi.it
Vingård i Montalcino, Col d’Orcia coldorcia.com
Vingård i Montepulciano, Valdipiatta valdipiatta.it
Boende I Siena, Hotel Palazzo di Valli palazzodivalli.it
Boende I Siena, Hotel Palazzo Ravizza palazzoravizza.it
Boende I Montalcino, Hotel Vecchia Oliviera vecchiaoliviera.com
Boende i San Gimigiano, Fattoria Voltrona voltrona.com
Restaurang i San Quirico d’Orcia (nära Montalcino), Al Vecchio Forno palazzodelcapitano.com
Restaurang i Siena, La Taverna di San Giuseppe tavernasangiuseppe.it
Restaurang i Siena, Trattoria Papei anticatrattoriapapei.com
Restaurang i Montepulciano, Fattoria Pulcino fattoriapulcino.it
Restaurang, hotell och vingård i Sinalunga, Locanda dell’Amorosa amorosa.it