Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Goda hopp för Sydafrikas viner

I Sydafrika görs väldigt mycket bra vin och merparten av vinområdena ligger inom bekvämt bilavstånd från Kapstaden. Gott vin tarvar god mat och i Sydafrika blir man inte besviken, i vinområdena väntar gastronomiska upplevelser. Det finns många trevliga vingårdar som alla gärna tar emot besökare. En härlig attityd med stolthet för sina viner och en vilja att visa upp dem som är underbar. Här får du inspiration till vinresa på egen hand i Sydafrika.

Vin har odlats i Sydafrika sedan 1600-talet då holländarna introducerade vinodling. Mest vin görs i regionen Coastal Region, vilket är området närmast Kapstaden. Kända vinområden här är Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Tulbagh och Swartland.


I Sydafrika görs många olika vintyper. Bland annat vita torra viner på främst Chenin Blanc och Chardonnay, mousserande viner enligt champagnemetoden (kallas här Méthode Cap Classique) och även förstärkta viner liknande portvin. Det man gör allra bäst är ändå röda viner, här görs bordeauxblandningar (Cabernet Sauvignon, Merlot med flera), viner på Shiraz, Pinot Noir och Pinotage med flera. Pinotage brukar kallas Sydafrikas egen druva och är en korsning mellan druvorna Pinot Noir och Cinsault. Pinotage odlas i princip endast i Sydafrika.  Hallbus Vinpanel har provat hela Systembolagets sortiment av röda viner gjorda på Pinotage. Läs omdömen och rekommendationer här.


Sydafrikanska viner är generellt fruktigare och mer yppiga än europeiska viner. Däremot kan de ibland upplevas som ganska strama jämfört med viner från Australien eller Sydamerika. De röda vinerna brukar ha en speciell angenäm rökig ton, som bland annat gör att vinerna passar perfekt till grillad mat samt att yppigheten gör att vinerna klarar av lite styrka och hetta i maten.

Det sydafrikanska landskapet är slående vackert. Vinområdena är enkla att utforska med bil på egen hand och det är inte långt att köra från Kapstaden. Vingårdarna i Franschhoek ligger ganska komprimerat i en liten dal där det är lätt att ta sig runt med cykel. Vi rekommenderar därför att hyra cyklar inne i Franschhoek och trampa runt bland vingårdarna. Stellenbosch är en charmig liten stad och bra att bo i om man vill utforska området. Vingårdarna i Stellenbosch och Paarl ligger ganska utspritt så här är det nödvändigt att åka runt med egen bil. I Tulbagh finns också flertalet vingårdar väl värda ett besök. I slutet på artikeln finns en lista på rekommenderade vingårdar, boenden och restauranger.


Priserna på vinerna på vingårdarna är en bråkdel av vad man betalar på Systembolaget. Nackdelen är att man är begränsad av maxvikten för bagage på flyget vad gäller hur mycket man kan ta med sig hem. Men det finns faktiskt transportföretag som kan ta hem vinerna åt dig på laglig väg. Det är inte gratis, men det kan det vara värt för att få hem favoritvinerna.


Maten i Sydafrika är god och ett kul inslag är deras stora variation av viltkött– naturligtvis gifter sig viltköttet väl med de sydafrikanska vinerna. Att grilla utomhus, Braai, är en nationalsport i Sydafrika och är populärt att göra tillsammans med släkt och vänner. Underbart kött, grönsaker, influenser av malajköket – allt samsas på grillgallren. En klassisk sydafrikansk malajinspirerad rätt är Boobotie, läs receptet här, läs receptet här.


Åk gärna till Sydafrika på våren (november) när det är svensk sommartemperatur och Jacarandaträden står i full blom med sina vackra blå blommor. Sedan finns ju Sydafrikas egen spektakulära blomma - Protean - som också börjar blomma i november. I Sydafrika finns massor annat kul att göra när man har tröttnat på vingårdar. Godahoppsudden ligger nära Kapstaden och är en upplevelse att besöka.


Simonstown har härliga bad med pingviner på stranden, i Hermanus går ibland valarna ända inne vid piren och Kapstaden är ett måste med en härlig puls. Sen finns ju klart också safaris att åka på.


Många undrar över säkerheten att resa själv och det är faktiskt inte så mycket att oroa sig för i den här delen av Sydafrika. I vinområdena är det säkert att åka runt med bil. Däremot fick vi rekommendationen att inte promenera runt på avsides gator i städer under kvälls-/nattetid.


Rekommenderade vingårdar

Vi var på många bra vingårdar, här är några som vi vill rekommendera.
• Fairview, Paarl. Sammantaget den bästa vingården. Man kan äta fantastisk mat i deras restaurang och deras viner är superba. Gör vin under namnet Fairview, Spice Route och Goats do Roam. Flaggskeppen Malabar (Spice) samt Cyril Back (Fairview) finns på Systembolaget då och då. - www.fairview.co.za
• Diemersfontein, Paarl. Vingården som anses göra bäst Pinotage. Allt från enkla fatade till lagringsdugliga och strama. - www.diemersfontein.co.za
• Vriesenhof, Stellenbosch. Gör kanske Sydafrikas bästa Pinot Noir samt bra viner gjorda på olika druvblandningar. - www.vriesenhof.co.za
• Warwick, Stellenbosch. Deras röda blend Trilogy är fantastisk. - www.warwickwine.com
• Rickety Bridge, Franschhoek. Många bra viner, bland annat en Syrah som inte går av för hackor. Finns på Systembolagets beställningssortiment ibland. - www.ricketybridgewinery.com
• Twee Jonge Gazellen, Tulbagh. Gör ett bra mousserande vin, Krone Borealis, med toner av äppelskrott och angenämt oxiderat. Brukar finnas på Systembolaget. www.houseofkrone.co.za
• Saronsberg, Tulbagh. Gör bra Syrah. Finns på bolaget ibland. www.saronsberg.com


Boende och restauranger

• Restaurang i Paarl. Noop. Ypperlig prisvärd mat. - www.noop.co.za
• Hotell i Stellenbosch. Endracht Hotel. - www.eendracht-hotel.com
• Rum & Frukost i Franschhoek. Maison Chablis. - www.maisonchablis.co.za
• Hotell i Tulbagh (gör även bra vin). Rijks Boutique Hotel - www.capecountryweddings.co.za/index.php/accomodation/rijkscountryhouse.html
• Restaurang i Franschhoek. Dyrt men bra. Le Quartier Francais. - www.lqf.co.za
• Lodge i Simonstown, Boulders Beach Lodge. - www.bouldersbeachlodge.com


Tillbaka till vinresor

 
Copyright Hallbus Vin AB