Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Hallbus risotto med Karl-Johansvamp

Hösten 2014 kommer antagligen gå till rullorna som DET STORA Karljohansvampåret, hoppas alla fick möjlighet att fylla på Karl-Johansvamplagren och kan njuta av denna delikatess under lång tid framöver. Vi tycker det är bäst att torka alla soppar, enligt vår smak kan förvälld sopp bli lite kletig, torkad blir den fast och väldigt koncentrerad i smaken.

Hallbus Karl-Johansrisotto är enligt vår mening lite fylligare än risotto lagad på enbart torrt vin. Även Västerbottenosten gör sitt till. Risotton är verkligen fyllig och smakrik samtidigt som den är len och mjuk och vansinnigt mättande…

Till den här rätten passar italienska viner bra, eller varför inte ett ekologiskt vin från USA? Läs vintips här.

Ingredienser


• 1-1,5 tsk salt
• 4 msk smör
• 5 msk smör
• 1,5 l vatten
• 1 krm svartpeppar, nymald
• 2 dl västerbottenost, grovriven
• 6 dl avorioris
• 1 st banancharlottenlök, stor finhackad
• 2 st solovitlökar, finhackade eller skivade med mandolin
• 2 st svampbuljongtärningar
• 2,5 dl vitt vin, torrt
• 2 dl Halvtorr sherry exempelvis Dry Sack (nr 8209)
• 750 g KarlJohansvamp, färsk rensad eller uppblött torkad (inklusive blötläggningsvattnet)

Skiva och skär svampen i bitar eller lägg torkad svamp i vatten och låt stå i 30 minuter. Fräs svampen med lök och vitlök i smör, i en stor kastrull, tills det mesta av vätskan kokat in.

Koka upp vattnet med buljongtärningarna i en separat kastrull eller koka vattnet separat i vattenkokare och häll det kokande vattnet över buljongtärningarna i en separat bunke/kanna.

Rör ner riset i svampblandningen och låt det fräsa med några minuter. Häll i vinet och låt det koka in under omrörning. Späd med buljongen, lite i taget. Rör gärna långsamt hela tiden (rörelsen drar ut stärkelsen i riset och gör risotton härligt krämig) och låt buljongen koka in mellan påfyllningarna tills risotton är krämig.

Rör ner smör och den rivna västerbottenosten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera risotton het med tunna skivor av västerbottenost och basilikablad.

 
Copyright Hallbus Vin AB