Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Portugisiska röda och vita viner

Vintipset denna gång är från en vinprovning med catering vi arrangerade på tema Portugal. Alla vinerna var så bra att vi vill rekommendera samtliga sex viner, tre vita och tre röda. Du finner vintipsen längst ner här på denna sida  - gå till vintipsen >>

Portugal är mest känt för portvin och madeira. Torra röda och vita viner var förr mycket torra, lite oxiderade, med lite eller helt utan frukt samt de röda vinerna var väldigt tanninrika. Främst för att de lagrades länge på betongkar eller stora fat. På 90-talet transformerades vinindustrin, mycket tack vare EU-bidrag. Nu görs vinerna mer modernt så därför är vinerna mer fruktiga och med tydliga ekfatstoner. Det här är på gott och ont, de bättre röda vinerna i gamla stilen var bra och annorlunda – men krävde ganska lång lagring för att kunna njutas.

Druvorna som odlas i Portugal är mycket samma druvor som i Spanien, men här har de andra namn. Det lysande undantaget är Touriga Nacional som är specifik för Portugal. Denna druva dominerar i portviner och även merparten av de röda torra vinerna har inslag av denna druva. Touriga Nacional är liten druva med tjockt skal som ger mycket låg avkastning. Kännetecknande är mörka plommon, viol, läder och mycket tanniner. Mår bäst av att blandas ut med andra sorter och röda viner generellt i Portugal är nästan alltid gjort på flera olika sorters druvor.

Douro anses vara ett av världens vackraste vinområden och Portugals förnämsta vinområde, främst pga Portvin men det är också landets nu hetaste område för röda torra viner. Portugals största vindistrikt är annars Vinho Verde som ligger längs kusten längst norrut i landet. Här är svalt genom närheten till havet så druvorna mognar inte så snabbt vilket ger viner med hög syra och låg alkoholhalt. Druvan Alvarinho är vanligast i Vinho Verde. Enklare viner har en spritsighet och rejält hög syra. Bättre viner är som en lättare viognier – aprikos, persika, hög syra, lite bitterhet.

De sex vinerna vi tipsar om kommer från vinområdena: Douro, Vinho Verde och Alentejo. Samtliga viner är från Systembolaget, varav merparten från beställningssortimentet. Så missa inte att beställa.

Till de vita vinerna åt vi tapas-förrätter, vilket passade ypperligt. Det var halstrade pilgrimsmusslor med sidfläsk och jordärtskocka, laxtartar med svampkräm och krasse, ankleverterrin med äpple och sotad hjort. Till huvudrätt åt vi kalventrecôte, rostad lökkräm, saltbakad lök, potatisgratäng och rödvinssås vilket också gick mycket bra ihop med vinerna. Till dessert hade vi chokladbrownie med valnötter, chokladkräm och hallon. Till detta så klart ett portvin!


Vita viner:


Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, 2014. 119 kr.

Ursprung Portugal, Vinho Verde. Systembolagets ordinarie sortiment nr 6707. Leverantör Stellan Kramer AB.

Frisk doft med härliga toner av mineral, snäckskal, melon och ananas. Påminner lite om Riesling men ändå inte. Vinet är lätt och smaken är balanserad, med hög god syra och rätt lång eftersmak. Ett riktigt kul vin och både det bästa vita och det mest prisvärda vinet på provningen. Perfekt till vit fisk, ostron och andra skaldjur.


Monte de Peceguina, Malhadinha Nova, 2010. 119 kr. 

Ursprung Portugal, Alentejo. Systembolagets beställningssortiment nr 73718. Leverantör Terrific Wines AB.

Stor aromatisk och gräddig doft med inslag av honung och bivax. Även lite tuttifrutti och päron. Fylligt vin som också är mjukt och balanserat. Det har också lång, lite eldig eftersmak. Passar bra till lite fylligare mat såsom lax- och kycklingrätter.


Redoma Branco, Niepoort, 2012. 168 kr.

Ursprung Portugal, Douro. Systembolagets beställningssortiment nr 79928. Leverantör AB Wicked Wine Sweden.

Här hittar vi blommiga toner med inslag av fat, smörighet och nötter. Vinet är komplext. I smaken är det positivt oxiderat, dvs moget och inte så påträngande syra. Lite skalton i eftersmaken. Gifter sig bra med rätter med exempelvis svamp eller musslor.


Röda viner:


Fitapreta Red 2012. 129 kr.

Ursprung Portugal, Alentejo. Systembolagets beställningssortiment nr 73317. Leverantör Winebee AB.

Stor och varm doft. Fruktigt, lite åt plommonsylt och även köttigt. Smakrikt, med tydlig kryddighet och bra strävhet. Strävheten behövs i vinet för att det inte ska bli kletigt. Det mest prisvärda röda vinet. Måste tyvärr beställas i kolli om 6 flaskor. Bra grillvin!


Dona Matilde 2009. 131 kr.

Ursprung Portugal, Douro. Systembolagets beställningssortiment nr 78280. Leverantör Vingourmet Sweden AB.

Komplex doft med inslag av choklad, eukalyptus, vanilj och plommon. Det har ju fått några år på nacken och är bra moget. Det är elegant, sammetslent och silkigt med bra balans. Gott till det mesta, även på egen hand utan mat.


Quinta do Crasto 2012. 265 kr.

Ursprung Portugal, Douro. Systembolagets ordinarie sortiment nr 99554. Leverantör Vinobele AB.

Häftigt maffig doft. Här finns eukalyptus, lakrits, mörka bär, vanilj, kaffe och rostade toner. Mycket fylligt vin som också är rejält strävt. Fantastiskt lång eftersmak. Vinner på att lagras 3-5 år men går absolut att njuta nu till kraftiga kötträtter. Dock ett matvin så drick det inte utan mat. Provningens i särklass godaste vin. Prisvärt trots det höga priset. Ett toppvin!

 
Copyright Hallbus Vin AB