Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

På spaning i södra Provence

Ett av våra favoritområden är Provence. Vi anordnar sedan en tid tillbaka resor till norra Provence, området kring Orange, ett vinområde som benämns södra Rhônedalen. Den mest kända vinbyn i södra Rhône är Chateauneuf-du-Pape, men här finns också byarna Gigondas, Vacqueras, Vinsobres med flera. Vinerna härifrån är fantastiska och riktigt billiga, med undantag för Chateuneuf-du-Pape som numera tyvärr är ganska dyra (men väldigt bra).

Vi har länge också gillat de röda vinerna från längre söderut i Provence och vi gjorde nyligen en rekognosceringstur i området. Vi började resan vid Rivieran och byn Sanary-sur-mer, ett stenkast från Bandol – ca 1 timmes resväg österut från Marseille.


Vi bodde på Hotel La Tour som ligger ända nere vid kajen med härlig utsikt över medelhavet och marinan. Hotellet är litet och enkelt men charmigt och rent samt har en bra och välrenommerad restaurang med byns bäst belägna uteservering. Deras skaldjursplateau är fylld med läckerheter och serveras spektakulärt i en liten båt.

Här längs kusten görs vin med ursprungsbeteckning Bandol samt Côte de Provence. Bandol gör otroliga viner som vita, rosé och röda, där främst de röda har fått sitt internationella genombrott. De röda är riktiga kraftpaket främst gjorda på druvan Mourvèdre. Även de vita och rosa vinerna har hög kvalité, roséerna är bland de bästa vi har provat. Tyvärr är Bandolviner ganska dyra, cirka 18-30 euro på vingård. Roséerna från Côte de Provence är vackert laxrosa och prisvärda.

För bra Bandolvin rekommenderar vi främst Domaine Terrebrune och Chateau de Pibarnon. Den förstnämnda gården har även en mysig restaurang. Den sistnämnda ligger högst upp på en kulle med vidunderlig utsikt över Medelhavet (det tar en bra stund att köra dit på smala vägar, bussar bör stanna hemma).

Byn Bandol är inte lika charmig som Sanary-sur-Mer, men marinan är sevärd och restaurang De La Terre au Vin lagar riktigt god mat, läckra franska tapas, smårätter med karaktär. Längre västerut ligger lilla byn Cassis som är mysig samt har fina stränder.

Längre norrut och upp i bergen börjar så det klassiska Provence, med byar som Gordes, Isles-sur-la-Sorge, Apt, Bonnieux med flera. Vinmässigt är detta område Côte de Luberon, som tillhör vinregionen södra Rhône. I Bonnieux rekommenderar vi särskilt vingården Chateau La Canorgue. Deras röda viner görs främst på druvorna Grenache, Syrah och Carignan. underbart kryddiga, smakrika viner som är väldigt prisvärda (cirka 10 eur). Det finns gott om restauranger i Bonnieux, Restaurant Le St Andre mitt i byn tyckte vi var bäst. På denna rekognosceringstur fastnade vi för Bonnieux, en klassisk Provenceby belägen högt upp på en sluttning. Grannbyar till Bonnieux är bland annat Lacoste och Menèrbes, även dessa underbart typiska.


I Bonnieux bodde vi charmigt på ett Chambre d’Hote utanför byn, Les Trois Sources. Vi upptäckte även ett läckert hotell beläget vid vingården Domaine Marie utanför Menèrbes, ett hotell som är lyxigt på ett rustikt snyggt och provencalskt sätt. Vingården gör också riktigt bra viner.

Vi har funderingar på att ordna en resa till området. Vi börjar med några nätter i Sanary-sur-mer, alternativt Cassis, och därefter några nätter upp i bergen. 

Tips och länkar:

• Boende och restaurang i Sanary-sur-mer, Hotel La Tour: www.sanary-hoteldelatour.com/index
• Boende (B&B) utanför Bonnieux, Les Trois Sources: www.lestroissources.com
• Boende och vingård utanför Menèrbes, La Bastide Marie: www.labastidedemarie.com
• Vingård Bandol, nära Ollioles, Domaine Terrebrune: www.terrebrune.fr
• Vingård Bandol, nära La Cadière d'Azur, Chateau Pibarnon: www.pibarnon.com/fr
• Vingård utanför Bonneiux, Chateau La Canorgue - ingen hemsida
• Restaurang i Bandol, De La Terre au Vin - ingen hemsida
• Restaurang i Bonniuex, Le St André - ingen hemsida

Tillbaka till vinresor 

 
Copyright Hallbus Vin AB