Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook






Samarbetspartners















Kontakt

info@hallbusvin.se 

Ost & Vin

Den 6 februari hade Hallbus Vin en ost och vinprovning på Johannas restaurang i Onsala, sex stycken väldigt olika och mycket goda ostar prövades tillsammans med sex olika viner, även dessa väldigt olika sinsemellan; röda, vita, torra och söta.

Det övergripande vinnarvinet, det vi rekommenderar till en blandad ostbricka var ett vitt sött vin från Loiredalen i Frankrike - Moulin Touchais (4196) för 201 kr. Ett stunsigt vin med sötma men också med en frisk syra och inte det minsta sötkletigt. Har ni inte just detta vin så passar ett sött vitt till nästan alla ostar. Till mögelost passar även portvin bra.

De flesta ostar plockar fram tråkiga och beska tanniner i torra röda viner samt dödar de flesta smakerna i vinet. Inte snällt mot vare sig ost eller vin. Vitmögelostar som Brie och Camembert är särskilt misslyckat till röda torra viner, vitmöglet bara bråkar med det röda vinets tanniner och blir en riktigt tråkig kombination. Vita torra viner klarar sig lite bättre än röda torra viner och då gärna tillsammans med lite nötigare hårdostar som exempelvis Grevé, men måste man välja hade vi rekommenderat sött vin där också. Vissa kraftiga viner Amaroneviner klarar av och passar bra till hårdostar som exempelvis Parmesan eller Pecorinoostar. Tuffa, salta mögelostar som Stilton är väldigt bra till Tawny Port, sötman hanterar ostens sälta perfekt.

Ett försök till en mer strukturerad vägledning till vilka viner som passade till ostarna hittar ni i listan nedan. Lova mig att i alla fall pröva att dricka sött vin till ost en gång! Och glöm inte att servera osten rumstempererad, ta ur den ur kylen några timmar före.

Hårdost: Gruyère, Schweiz
• Amarone
• Moulin Touchais

Fårost: Manchego, Spanien
• Ekfatslagrad Chardonnay
• Moulin Touchais

Getost: Selles-sur-Cher, Centre, Frankrike
• Moulin Touchais
• Sött vitt vin från Sauternes
• Tawny Port (förutsatt smakrik getost)

Rödkittost: Epoisses, Bourgogne, Frankrike
• Moulin Touchais
• Sött vitt vin från Sauternes
• Tawny Port

Vitmögelost: Brillat-Savarin, Normandiet, Frankrike
• Moulin Touchais
• Sött vitt vin från Sauternes

Grönmögelost: Bleu d'Auvergne, Auvergne, Frankrike
• Moulin Touchais
• Sött vitt vin från Sauternes
• Tawny Port

Vinerna vi provade var samtliga bra och väl värda att rekommendera, antingen till ost eller i andra sammanhang. Dessa var:

• Sött vitt vin: Moulin Touchais (nr 4196). Frankrike, Loiredalen, Anjou-Saumur, 1998. 201 kr (helflaska)
• Sött vitt vin: Castelnau de Suduiraut (nr 3690). Frankrike, Bordeaux, Sauternes, 2008. 160 kr (halvflaska)
•Sött rött vin: Barão de Vilar 10 Year Old Tawny (nr 8005). Portugal, Porto. 101 kr (halvflaska)
• Torrt rött vin: Amarone Classico (nr 12363). Italien, Venetien, Valpoliciella, 2010. 181 kr (helflaska)
• Torrt vitt vin: Vicar's Choice Sauvignon Blanc (nr 12000). Nya Zeeland, Marlborough, 2013. 98 kr (helflaska)
• Torrt vitt vin: Chateau Ste Michelle Chardonnay (nr 6447). USA, Washington State, 2012. 101 kr (helflaska) 

 
Copyright Hallbus Vin AB