Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Mustig gryta på högrev med ädelost och svamp

Komplexa, strama och relativt torra i smaken – Bordeauxviner – passar väldigt bra ihop med älgkött, nöt samt annat viltkött som hjort exempelvis. Hallbus Vinanel har provat ett gäng olika röda Bordeauxviner tillsammans med en fyllig smakrik gryta på högrev. Unisona glädjerop utbringades! Läs vintipsen här >>

För att få en mustig gryta behövs lite smått och gott. Receptet är från ICA men med diverse modifieringar.

• Minst ett halvt kilo högrev inklusive fett
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor, minst!
• 2 palsternackor
• 2 morötter
• 2 msk olja
• 3 dl rödvin
• 1/2 dl rödvinsvinäger
• 2 msk krossade enbär
• 1 tsk torkad timjan
• 2 msk smör

Sås

• 300 g skogssvamp, denna gång skogschampinjon men andra smakrika svampar duger lika gott
• 1 msk smör
• Minst 150 g ädelost
• Minst 3 dl grädde
• 1 - 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
• Majsstärkelse (Maizena)
• Salt och peppar


Potatispuré

• 400 g mandelpotatis
• 1 - 1 1/2 dl mjölk
• Minst 2 msk smör, väldigt gärna mer, mycket mer
• Salt och peppar
• Riven muskot

1. Marinad: Skala lök och rotfrukter, skär dem i större tärningar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt marinera i kyl ca 5 timmar.
2. Plocka upp köttet ur marinaden och bryn lätt i en gryta i smör. Tillsätt marinaden med allt grönt och låt koka under lock tills köttet känns mört ca 2 1/2 timme (eller tills köttet är mört beroende på vilket kött som används).
3. Sås: Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan tillsammans med smulad ädelost, grädde och gelé. Red eventuellt av grytan med majsstärkelse och smaka av med salt och peppar.
4. Potatispuré: Koka potatisen. Häll av vattnet. Vispa sönder den tillsammans med mjölken och smöret till önskad konsistens. Krydda med salt, peppar och en aning muskot.

 
Copyright Hallbus Vin AB