Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook






Samarbetspartners















Kontakt

info@hallbusvin.se 

Hur man gör mousserande vin

Mousserande viner utgår alltid från ett stilla vin. Bubblorna i vinet fås helt enkelt genom att se till att kolsyra utvecklas i vinet alternativt genom att tillsätta kolsyra.Champagne är väl den dryck de flesta tänker på när man talar om mousserande viner och då avses mousserande vin från det specifika området Champagne i Frankrike. Champagne görs genom att ett vanligt stilla vin genomgår en andra jäsning på flaskan. Man tillsätter socker och jäst till det stilla vinet för att den andra jäsningen ska komma igång.

Vid alkoholjäsning så omvandlar jästcellerna sockret till koldioxid och därmed blir vinet mousserande. Metoden kallas champagnemetoden. Dock får man inte använda den benämningen om vinet kommer från andra områden än Champagne, därför används utanför Champagne benämningen ”traditionell metod”.

En restprodukt när vinet jäser på flaska blir en jästfällning som måste avlägsnas. Det är en omständlig process och som innebär att flaskorna först måste lutas från vågrätt till lodrätt under en längre tid för att fällningen ska samlas nere vid kapsylen.Oftast används en maskin som långsamt roterar och lutar flaskorna. När man har fått ner all jästfällning fryser man flaskhalsen, tar bort kapsylen, avlägsnar den infrysta fällningen, fyller upp flaskan och sätter på den slutliga korken med grimma. Vid det här tillfället tillsätts socker för att vinet ska få önskad söthetsgrad.

De riktigt traditionella vinmakarna i Champagne vrider flaskorna för hand. Det görs ofta också för Champagnehusens prestigeviner.

Champagne-/traditionella metoden ger mest kolsyra samt mindre bubblor vilket förhöjer smakupplevelsen då en mjuk, fin, och stor mousse fyller munnen. Merparten av världens mousserande viner görs enligt den traditionella metoden; de olika Crémant-vinerna från Frankrike (Bourgogne, Loire, Alsace mfl), Cava från Spanien samt merparten av mousserande viner från Nya Världen (USA, Nya Zeeland, Australien, Sydafrika mfl).

Det finns flera andra metoder att framställa mousserande vin, främst kan nämnas tankjäsningsmetoden (kallas även Cuve Close-/Charmatmetoden). Vid tankjäsningsmetoden sker andra jäsningen i en stor trycktank och vinet är alltså redan mousserande när det tappas på flaska. Denna metod används bland annat för italienska Spumante, Prosecco- och Astiviner, en del tysk sekt samt lättare, friska mousserande viner från Nya Världen.

Det går även att tillsätta kolsyra genom att spruta in kolsyra, jämför soda-stream och kallas också läskedrycksmetoden. Metoden används inte så ofta, men återfinns i enklare billigare viner. Det kan tyckas lockande att pröva att själv kolsyra ett stilla vitt vin med er egen soda stream – pröva gärna men var försiktig, risken är stor att det pyser över alla bräddar och ni istället får sanera köket grundligt. Sedan blir det inte speciellt gott heller så rådet är att istället köpa en härlig flaska Crémant de Bourgogne eller ännu hellre, de äkta ädla bubblorna från Champagne!

 
Copyright Hallbus Vin AB