Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Vackra Moseldalen

I tyska Moseldalen har man gjort vin sedan urminnes tider. Området är bedårande vackert där Moselfloden ringlar sig längs de branta sluttningarna som är pepprade med vinrankor. Längs floden ligger många små byar med gamla vackra korsvirkeshus och många duktiga vinmakare. Här finns också många vandringsleder där du kan njuta av de vackra vyerna. Om du inte vill vandra kan du följa med på någon av flodbåtarna som gör spännande stopp längs floden. Många anser att Moselviner är bland Tysklands bästa vita viner. Här berättar vi om att resa i Moseldalen och dess viner, med bra tips för dig som är nyfiken på området, för resa på egen hand eller om du vill lära dig mer om områdets viner.

Mosel är ett av våra tyska favoritområden och Hallbus Vin ordnar vinresor hit. Följ med oss till Mosel! Läs mer om resan här >>

Tyskarnas favoritdruva nummer 1 vad gäller kvalitetsvin är utan tvekan Riesling. Den dominerar i samtliga vinområden, med undantag för Ahr där man gör röda viner på Pinot Noir (läs vår reseberättelse om Ahr här). Viner gjorda på Riesling kännetecknas av hög syra, något som gör att druvan kräver lite svalare klimat. Vad gäller enklare viner i Tyskland så görs vin ofta på Müller-Thorgau.

Här i Sydvästra Tyskland ligger vinområdena tätt, det är inte många mil mellan Mosel och Rheingau, Pfalz, Rhienhessen med flera. Alla områdena gör bra viner på Riesling, men för oss svenskar har nog Mosel en särskild plats i hjärtat genom storsäljare som Zeller Schwarze Katz, Blue Nun och Moselblümchen.

Mosel är en biflod till Rhen som rinner ut i Rhen vid Koblenz – mitt i delstaten Rheinland-Pfalz. Sluttningarna ner mot floden är ofta så branta att man vid skörd inte kan bära ner korgarna med druvor för hand utan behöver ta hjälp av små linbanor för att få ner druvorna. Söderläge ger mest sol och dessa vingårdslägen ger också de bästa vinerna.

I Tyskland finns ett antal olika kvalitetsklasser, där de bästa vinerna klassas som Prädikatswein (exempel på ”predikat” är Kabinett och Spätlese). I Tyskland har man länge varit kända för att göra lite halvtorra / halvsöta viner. Man har vid jäsning inte låtit sockret jäsa ut helt och kvar blir en restsötma. Det är något vinmakarna mer och mer går ifrån och merparten av vinet som görs nuförtiden är helt torra viner.

Det är inte alltid så enkelt att veta om exempelvis en Spätlese är halvtorr eller torr. Har du tur står det trocken på etiketten om det är helt torrt och ibland står det Feinherb om det är halvtorrt. Står det inget kan du titta på alkoholhalten i vinet, är den på 7-8% så kan du utgå ifrån att vinet är halvtorrt.

Hur smakar då en Mosel Riesling? De har ofta den så typiska Riesling-karaktären med frisk syra med mineraltoner kompletterat med blommighet och honungs-toner. Med åldern mjuknar syran, de honungsaktiga tonerna förstärks och vinerna får en angenäm petroleumton med en lite oljig textur.

Många viner kräver inte lagring, men viner med högre kvalitet kan kännas lite väl syrarika som unga så har ni möjlighet så lagra gärna de bättre vinerna 5-10 år. Riktigt bra viner kan lagras ännu längre.

Så vad äter man till Mosel Riesling? De halvtorra vinerna är inte alltid så enkla att kombinera med mat, men till typisk tysk mat passar de väldigt bra – som exempelvis eisbein (kokt fläsklägg) med sauerkraut. Sedan är de halvtorra ypperliga att bara njuta som de är en varm sommardag. De torra vinerna passar generellt bra till fisk och skaldjur.

I Mosel görs det faktiskt en hel del mousserande vin, här benämnt Sekt - ofta förvånansvärt bra viner. Dessutom görs mycket bra sötare viner på Riesling, med benämningar som Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.

Det finns många kul vinbyar att besöka längs floden som Cochum, Zell, Traben-Trarbach och Piesport med flera. Mest känd är nog byn Bernkastel-Kues som fått sin berömmelse efter det mest kända vingårdsläget i Mosel; Bernkasteler Doctor. Ett vingårdsläge som är så bra att det klassas som”Erste Lage”, motsvarande franska Grand Cru.

Reser du hit rekommenderar vi att du bor i Bernkastel-Kues. Kanske den mest kända byn som också ligger centralt i området och är en bra utgångspunkt för dagsutflykter. Byn är liten och det mesta ligger på bekvämt gångavstånd. Som flertalet byar i området finns här massor av charmiga och välbehållna korsvirkeshus.


Vi kan rekommendera två hotell med rena, fina rum och med bra, rustik tysk mat: Moselblüemchen på södra sidan om floden samt Bernkasteler Hof på norra sidan.

I Bernkastel-Kues med omnejd finns många bra vinmakare. En av de bästa och mest kända är Dr H Thanisch. Ett kul sätt att prova områdets viner är att besöka musumet/vinoteket i Bernkastel-Kues. Här kan du prova viner från ett stort urval och dessutom köpa vin till bra pris. För vingårdsbesök rekommenderar vi Dr Pauly-Bergweiler och Weingut Kerpen, båda gör bra och prisvärda viner – här hittar du kanonviner för 100-lappen. Båda vingårdarna ligger vackert vid floden och huset Bergweiler huserar i är särskilt charmigt. Andra bra vinmakare är Franz Friedrich-Kern, S.A. Prüm, Forstmeister Geltz-Zilliken, Joh Jos Prüm och Dr Loosen. Flera av de sistnämnda brukar finnas på Systembolaget.

Av någon underlig anledning finns det främst halvtorra viner från Mosel i Systembolagets ordinarie sortiment så för att hitta de bra torra vinerna rekommenderar vi att ni letar i beställningssortimentet.


Hallbus Vinpanel provade häromåret ett urval av Rieslingviner från Mosel och Rheingau ur Systembolagets ordinarie sortiment och rekommenderar 5 viner. Till vinerna åt vi lax med citronsås, en härlig kombination. Läs recept och vintips här.


Länkar

• Vinotek & museum i Bernkastel-Kues - www.moselweinmuseum.de
• Boende och bra mat i Bernkastel-Kues, Bernkasteler Hof - www.bernkastelerhof.de
• Boende och bra mat i Bernkastel-Kues, Moselblümchen - www.hotel-moselbluemchen.de
• Vingård i Bernkasteler-Wehlen, Kerpen - www.weingut-kerpen.de
• Vingård i Bernkasteler-Kues, Dr Pauly Bergweiler - www.pauly-bergweiler.com
• Vingård i Bernkasteler-Kues, S.A. Prüm - www.sapruem.com

Tillbaka till vinresor

 
Copyright Hallbus Vin AB