Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Vitlöksspäckad lammstek a la Provencale

4 personer

• 1 lammstek (bakbenet med benet kvar)
• Potatis
• Gul lök
• Färsk rosmarin
• Färsk timjan
• Herbes de Provence
• Vitlök
• Vispgrädde (går lika bra med Oately iMat)
• Creme Fraiche

Ungsgaller för steken och en lika stor långpanna för potatisen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Späcka lammsteken full med vitlök. Salt och peppra och klappa in steken med Herbes de Provence. Lägg steken på ett ungsgaller och sätt i en köttermomenter, i den tjockaste delen, ända in till benet.

Lägg skivad potatis (gärna med skalet kvar) i en långpanna och varva med lite skivad gul lök (om du vill, går att skippa om du föredrar att bara ha potatis). Salta, peppra och lägg in kvistar av de färska örterna mellan varven. Vill du ha mer vitlök än det du späckat köttet med så lägg i hela klyftor bland potatisen också. Häll i 1-2 dl vatten i långpannan och 1 dl grädde.

Ställ in långpannan i ugnen och sedan gallret med steken ovanför. Tanken är att fett och smak från steken skall droppa ner i potatisen – gudagott.

Ser potatisen för torr ut så häll på mer grädde. Ju mer grädde du häller på ju mer lik en härlig gratäng blir det.

Ta ut lammet när du fått den temperatur du vill ha på köttet. Jag föredrar ett rosarött kött (ungefär 58-60 grader) men var och en blir salig på sin tro.

Låt köttet vila en stund på gallret, fortfarande med potatisen under så inget gott dropp går förlorat. Skär sedan upp skånken och lägg skivorna (och eventuellt hela steken) på potatisen i långpannan. Servera med kall creme fraiche och gelé (gärna mintgelé) samt en lätt grönsallad till.

 
Copyright Hallbus Vin AB