Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook






Samarbetspartners











Kontakt

info@hallbusvin.se 

Lammfärsfrikadeller med pasta till viner från Piemonte och Toscana

Italien är smockfullt med områden som gör massor av bra och olika viner. Italien gör också underbart mycket god mat och som tur är så passar Italiens viner ihop med Italiens mat. Många italienska rätter har tomat som bas och tomat innehåller mer eller mindre syra vilket också många av Italiens röda viner gör. Viner gjorda på druvan Nebbiolo från Piemonte eller Sangiovese från Toscana är särskilt bra till tomatbaserade rätter (se vintips nedan). Här kommer ett helt fantastisk gott recept på lammfärsfrikadeller, som är busenkelt att göra och gudomligt gott att äta. Receptet är från Allt om Mat men vi har modifierat det en del. Ni som inte äter kött, byt ut till quornfärsbullar eller andra vegetariska alternativ.

För 2 personer (inklusive lite rester dagen efter att festa på)

• Minst 500 g lammfärs
• Runt 10 medelstora tomater (gärna både röda kvisttomater samt några olikfärgade)
• 1-2 finhackade banancharlottenlökar
• 1-2 stora krossade solovitlökar
• 2-4 msk tomatpuré
• 1 msk strösocker (eller ta honung eller muskovadosocker)
• 1-2 dl vitt vin med låg syra (exempelvis gjort på druvan Viognier eller Pinot Gris)
• En kruka oregano
• Salt och svartpeppar efter behag
• Spagetti
• En påse bladspenat
• Riven parmesanost

Skär typ 5-8 (beroende på storlek) tomater i bitar och mixa dem med mixerstav. Skala och finhacka löken. Lägg lök, mixade tomater, tomatpuré, socker, salt och peppar i en kastrull och låt koka en stund. Häll sedan på det vita vinet och låt koka fortsatt i ungefär en kvart.

Blanda i lite salt och svartpeppar i lammfärsen och forma lagom stora bullar, lägg dem i tomatsåsen och låt det sjuda i minst 10 minuter.

Koka spagettin.

Tärna resten av (de olikfärgade) tomaterna samt finhacka oreganon och lägg allt i kastrullen med tomatsås och frikadeller, låt sjuda medan spagettin kokar och blir klar.

Servera spagettin blandad med bladspenaten och den grovt rivna parmesanosten och häll över tomatsåsen med frikadellerna. Njut av ett vin från Piemonte eller Toscana i stora, tillåtande glas tillsammans med denna underbara pastarätt. Oslagbart.

Två av våra favoritviner som vi tycker passar fantastiskt till denna rätt:


Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2012. 159 kr

Ursprung Italien, Piemonte, Langhe. Systembolagets ordinarie sortiment nr 7306. Leverantör Miguel Torres 

Viner gjorda på nebbiolodruvan ger ett vin som är stramt, har lädertoner och massor av potpurri /mormors puderdosa. Lite parfymerat och torrt fast på ett positivt sätt. Choklad och körsbär så klart, som man oftast hittar i Italienska viner. Det här vinet är perfekt till mustig, rustik italiensk mat och funkar även väldigt bra till parmesanost. Ett vin till dina tomatbaserade rätter, gärna toppade med grovriven parmesanost.


Brolio Barone Ricasoli 2014. 129 kr

Ursprung Italien, Toscana, Chianti Classico. Systembolagets ordinarie sortiment nr 2705. Leverantör WineWorld AB

Brolio, ett Chiantivin från Toscana är en trotjänare, typisk för sitt område och ett väldigt bra och prisvärt vin. Doften är som när du öppnar en ask Aladdin, mörk choklad med mörka körsbär. Vinet har en skön fatkaraktär och många olika örter blandas med Aladdinasken, rosmarin, viol, salvia och även pomerans – ett riktigt kalasvin och perfekt till fredagspizzan, lördagspastan eller närhelst du är sugen på ett gott vin.

Nyheter

2017-11-14

Nyhetsbrev nov 2017

Sydafrikanska vintips | Utforska Italien | Bordeaux

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
 
Copyright Hallbus Vin AB