Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Att handla vin

Så här under semestertider reser ju många utomlands - här kommer lite tips på inköp av vin både i och utanför Sverige.

Systembolaget

Utbudet inklusive beställningssortimentet är svåröverträffat, drygt 9000 viner. Tyvärr är merparten av sortimentet främst tillgängligt via ett fåtal butiker samt beställningssortimentet. De flesta Systembolagsbutiker har ett ganska smalt utbud. Priserna för lite dyrare viner är helt ok jämfört med att köpa i utomlands, säg för viner som kostar 150-200 kr och uppåt. För viner under 150-200 kr är Systembolaget däremot inte särskilt prisvärt. Systembolaget har mycket bra rådgivning med välutbildad personal samt man testar dessutom ett koncept med hemleverans för närvarande.

Nätbutiker

Dessa har hittat en smidig metod som fungerar trots Systembolagets detaljhandelsmonopol. Aktörer här är exempelvis Vinoteket (fd Australian Wine Club och Marks Viner), Winefinder med flera. Dessa börjar få ett ganska bra sortiment och har ok priser. Ibland är dock blandlådorna inte särskilt prisvärda. Servicen är ju dock fantastisk med hemleverans.

Affärer och varuhus utomlands 

Större varuhus i främst Tyskland och Frankrike har ett stort sortiment och generellt mycket konkurrenskraftiga priser (billigare än Systembolaget). Exempel på varuhus är CITTI (Tyskland), Scandlines Border-shop (Tyskland) och Carrefour (Frankrike).

Direkt på vingård

Det här är det allra roligaste sättet att handla vin på! Här får du också i princip alltid de absolut bästa priserna, cirka 20-40% billigare jämfört med butik. Undantag är de mest kända prestigevingårdarna där du ibland betalar mer än på Systembolaget. Transporterar du hem vinerna själv från ett annat EU-land, dvs du kör själv vinerna in i Sverige med eget fordon, behöver du inte betala svensk alkoholskatt. Alkoholskatten är för närvarande (juli 2013)21,58 kr/liter. Det finns ingen övre gräns för hur mycket vin du för ta in, men det måste vara för privat bruk. Rekommendationen är 90 liter vin per person. 

Direktimport 

Om inte vinet finns i Systembolagets sortiment kan du kontakta Systembolaget och be dem ta fram en offert för privatimport. Systembolaget kontaktar då producenten och/eller den svenska importören (om sådan finns). Du får därefter en offert som du kan välja att acceptera eller inte. Priset inkluderar då samtliga omkostnader, inklusive svensk alkoholskatt samt leverans till ditt Systembolag. Priset för privatimport kan tyvärr bli ganska dyrt, särskilt om producenten inte har en svensk importör. Man kan också kontakta den svenska vinimportören direkt och beställa för att sedan hämta ut vinerna via Systembolaget. Detta kräver dock att det finns en svensk importör.

Generellt är det väldigt svårt att få tag i äldre årgångar, du får antingen acceptera att dricka vinerna unga eller lagra själv. I Systembolagets beställningssortiment finns det ganska ofta lite äldre årgångar, så vi rekommenderar varmt att använda det ofta! Vad gäller inköp på vingård så är det enklare att besöka vingårdar än de flesta tror, vi återkommer med tips!

 
Copyright Hallbus Vin AB