Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Ekoviner ekar tyst och stilla?

Ekologiskt odlat vin är vindruvor odlade utan kemiska bekämpningsmedel, genmanipulation eller konstgödsel. Men det är bara hur druvorna är odlade, ekologisk vintillverkning är odlingen plus allt det som händer med druvorna i vinkällaren, från druvmust och jäsning fram till att det färdiga vinet tappas på flaska.

Så i princip kan du köpa ett vin som betecknas ekologiskt men som bara är odlat ekologiskt, tillverkningen kan ha skötts hur oekologiskt som helst. Se till att läsa det finstilta om du verkligen vill vara säker på att du har ett ekologiskt vin i glaset, från vinranka till tappning på flaska.

• Ett vin som är tillverkat av ekologiska druvor innebär att vinet är producerat med minst 70% ekologiska druvor – resten av de druvor som använts kan komma från vilken källa som helst.
• Ett ekologiskt vin är ett vin som är tillverkat med minst 95% certifierade ekologiska druvor.
• Ett 100% ekologiskt vin måste därmed vara tillverkat av 100% certifierade ekologiska druvor – det är väl det här vinet vi alla önskar och tror att vi köper när vi köper ekoviner.

Sedan finns det biodynamiskt odlade druvor samt framställt vin som innebär att vinodlaren följer ett antal riktlinjer som tagits fram inom antroposofin, med utgångspunkt från rörelsens grundare Rudolf Steiners läror. En av grundstenarna i filosofin är den ”såningskalender” som upprättas varje år och som visar stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården. Den biodynamiska vinbonden drar upp sina vinrankor från egna frön, omplanterar och gödslar sin vingård mycket omsorgsfullt. På hösten och våren vitaliseras jorden och ger energi åt plantorna genom att mald kisel och ett avkok på till exempel nässlor och örter sprids över planteringarna.

De vinbönder som vill dra det ekologiska begreppet ytterligare ett snäpp ägnar sig åt Vin Nature (naturliga viner) eller naturviner som börjar bli mer och mer populärt i Sverige. Ambitionen med naturviner är egentligen att hålla tassarna borta så mycket det går och ha en så liten påverkan på vintillverkningsprocessen som möjligt. Druvorna skördas för hand, inga kemiska bekämpningsmedel används, enbart naturlig, vild jästsvamp används vid jäsning och vinet filtreras sällan.

Vi har säkert inte sett slutet på denna ekologiska vinutveckling, det ligger i tiden att värna om miljön. Vilket är bra - mindre bra är det när lurendrejare försöker sko sig på intet ont anande konsumenters ekologiska välvilja. Ekologisk vinframställning kostar lite mer eftersom mer sker manuellt, men håll ändå koll på priserna kontra exakt vilket slags ekologisk, biodynamisk eller naturvinsprocess som använts. På med läsglasögonen och läs det finstilta, sök på vinproducenternas hemsidor samt kom ihåg att bara för att det står eko på flaskan så behöver det inte innebära att det är ett ekologiskt vin - från druva hela vägen till ditt glas. Sen ska vi komma ihåg att många kvalitetsmedvetna vinodlare ofta gör vin på ett miljövänligt utan att för den skull certifiera vinet som ekologiskt.

 
Copyright Hallbus Vin AB