Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

En specialare i Champagne

Små vingårdar i Champagne gör väldigt bra skumpa till helt andra priser än vad vi svenskar är vana vid att betala här hemma, på plats hittar du bra champagne för 150 kr. En resa dit är en upplevelse i goda smaker och Champagne är dessutom ett vackert landskap med böljande kullar, gröna skogar och små pittoreska byar fulla av champagneproducenter. Vi tipsar om resa på egen hand i området, om boende, restauranger och vingårdar att besöka. Vi vill särskilt slå ett slag för de fantastiska och prisvärda Special Club champagnerna, enligt vår mening bland de bästa champagnerna oavsett pris!

Följ med oss! Vi reser torsdag till söndag. Vi har plockat ut det mesta av det bästa, en oförglömlig upplevelse om du gillar Champagne! Läs mer om resan här >>


Champagne

Mousserande viner från andra områden än Champagne är goda och blir bättre och bättre. Vi gillar bland annat viner från andra delar av Frankrike som Bourgogne och Loire-dalen samt mousserande från USA och Nya Zeeland. Men det är ändå något speciellt med riktig champagne, den är mer smakrik, har oftast större brödighet och har mindre och sprödare bubblor.

Det finns ett stort utbud av champagne på systembolaget, säkert över 500 sorter. Som alltid med Systembolaget återfinns sällan de riktigt små vingårdarna i sortimentet och tyvärr är de flesta vinerna på Systembolaget också förvånansvärt dyra, merparten kostar 300 kr eller mer. Därför vill vi tipsa om att åka ner till området och handla själv. Då får du riktigt bra champagne för 100-150 kr och dessutom är det ett väldigt trevligt område att resa i, med ett vackert landskap och god mat.

Champagne ligger endast ca 15 mil nordost om Paris. Floden Marne rinner genom området och huvudorterna är Reims och Epernay. De tre mest kända områdena är Montagne de Reims, Vallé de la Marne samt Côte des Blancs. Champagne görs på tre olika druvor, varav två faktiskt är blå; Pinot Noir och Pinot Meunier. Den tredje druvan är Chardonnay. I delområdet Côte des Blancs odlas uteslutande Chardonnay.

När vi har varit i Champagne har vi besökt flera av de större champagnehusen. Det är lite turistigt men samtidigt intressant då man får besöka deras ofta gigantiska vinkällare och provsmaka deras bra (men kanske lite dyra) viner.


Små vingårdar och Special Club

Vi har dock en förkärlek för små vingårdar. Då de producerar små kvantiteter når de sällan utanför Frankrikes gränser. Genom att de inte är så etablerade kan de inte ta ut samma priser som de mer etablerade märkena. Deras standardcuvéer brukar kostar mellan 13-18 € och årgångs- och prestigeviner mellan 20-25 €. Besök på de små gårdarna blir dessutom väldigt personligt, de är ofta familjeägda och det är vanligt att vinmakaren själv tar emot. Och kvalitén på vinerna är oftast riktigt bra.

Så till en av de riktiga pärlorna i Champagne. Det finns en sammanslutning av 25 små vingårdar, Club Trésors de Champagne. Varje vingårds bästa vin klassificeras som Special Club. Vinerna testas och det är långt ifrån alla årgångar som godkänns som Special Club. Väl godkänt buteljeras i en flaska unik för Special Club. Även etiketten är samma för alla vingårdar, endast vingårdsnamnet visar vilken vingård som gjort vinet. Här försöker man inte göra en cuvée som smakar likadant varje år utan varje årgång har sin karaktär.

Special Club är alltså ett sätt för de mindre vingårdarna att profilera sig. Samtliga Special Club champagner har mycket doft, smak och karaktär. De passar väldigt bra till mat. Vi blir alltid imponerade av hur goda, smakrika och komplexa Special Club är. Priserna på vingård är dessutom rimliga, på vingård brukar en flaska Special Club kosta ca 20-25 €. Dessa vingårdar gör även enklare Champagne som är bra och prisvärd.


Tips för resa på egen hand

I Reims ligger den berömda katedralen och här återfinns också många av de större champagnehusen. Det är dock en större stad och vi rekommenderar istället att bo i Épernay, som är en charmig, mindre stad. Längs Aveny de Champagne i Épernay finns ett flertal kända champagnehus, här rekommenderar vi besök på Mercier och Moët & Chandon.

Det finns en mängd boenden att välja på. Vi bor gärna på något mindre hotell i Épernay eller i någon av de många byarna i området eller varför inte på ett slott eller en vingård? I byn Ay finns ett charmigt boende, Le Manoir des Charmes, som vi kan rekommendera och vill ni bo på slott är Chateau d'Etoges i Etoges häftigt.. Äter gott till bra pris gör man bland annat på La Cave à Champagne i Épernay, på Le Vieux Puits i Ay eller på Le Grand Cerf i Villiers-Allerand.

Tre mindre vingårdar som gör bra och prisvärd Special Club samt andra bra viner är Forget-Chemin i Ludes, Henri Goutorbe i Ay och Gaston Chiquet i Dizy. Andra vingårdar med bra och prisvärda viner är Jean Vesselle i Bouzy, Lilbert-Fils i Cramant, Jean Milan i Oger och A Chauvet i byn Tours-sur-Marne. På små vingårdar behöver man inte boka besök i förväg. Det är inga långa avstånd mellan byarna och vingårdarna så en upplevelse är att hyra cykel. Då behöver du inte tänka på bilkörning och upplever omgivningen mer. Eventuellt inköpta viner hämtar du smidigt med bil dagen efter.

Vill du ta en paus från Champagne och mat finns mycket annat att göra i området. Reims har ju katedralen, Paris är nära och inte långt härifrån ligger Verdun som stod i centrum för många slag under Första Världskriget.

Champagne, lagring och mat

Ung Champagne är frisk med hög syra och har ofta toner av grapefrukt och citrus. Många säger att Champagne inte ska lagras, men faktum är att det är ett av de mest lagringsdugliga vinerna. Med åren utvecklar vinet en tydligare karaktär och de ibland vassa syrorna integreras med vinet. Detta är särskilt tydligt på viner gjorda på stor del Chardonnay, som unga är det väldigt mycket grapefrukt men med åren utvecklas den för champagne typiska brödigheten.

Så oavsett vilken champagne, även ”standardchampagner”, så kan du lagra den minst 5, gärna 10 år. Årgångs-/prestigeviner kan lagras väldigt länge, gärna 15-20 år. Det här är så klart en smaksak, många föredrar ju den friska syran. Men vällagrad champagne är en upplevelse som vi verkligen rekommenderar att ni prövar.  Champagne dricks ofta som aperitif. Det är gott och festligt, men Champagne passar väldigt bra till mat och till förvånansvärt många olika sorters rätter. Hallbus Vinpanel har testat champagner till olika maträtter, läs mer om vin- och mattipsen här.


Länkar

• Information om Champagnedistriktet (CIVC)  - www.champagne.fr/en/default.aspx
• Club Tresors (Special Club) - www.clubtresorsdechampagne.com
• Vingård Jean Milan i Oger - www.champagne-milan.com
• Vingård Forget-Chemin i Ludes - www.champagne-forget-chemin.fr
• Vingård Henri Goutorbe i Ay - www.champagne-henri-goutorbe.com
• Vingård Gaston Chiquet - www.gastonchiquet.com
• Vingård Lilbert-Fils i Cramant http://www.champagne-lilbert.com
• Vingård Jean Vesselle i Bouzy - www.champagnejeanvesselle.fr
• Vingård A Chauvet i Tours-sur-Marne- http://champagnechauvet.fr
• Boende Hotel Jean Moet i Épernay - www.hoteljeanmoet.com
• Boende på slott, Chateau d'Etoges i Etoges - www.etoges.com
• Boende Le Manoir des Charmes i Ay - www.lemanoirdescharmes.fr
• Boende och restaurang Hotel les Berceaux i Épernay - www.lesberceaux.com
• Restaurang Le Grand Cerf i Villiers-Allerand - www.le-grand-cerf.fr
• Restaurang La Cave à Champagne i Épernay - www.la-cave-a-champagne.com
• Restaurang Le Vieux Puits i Ay - www.levieuxpuits.com


Tillbaka till vinresor

 
Copyright Hallbus Vin AB