Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Bourgognes härliga röda viner

Bourgogne är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden. Där görs enligt många världens bästa röda och vita torra viner. Här berättar vi om Bourgogne utifrån dess röda viner, viner som rätt gjorda är gudomligt komplexa smak- och doftupplevelser. Vinerna kan upplevas som ganska dyra och ett högt pris är inte alltid en garanti för hög kvalité eller att du upplever vinet som gott eller njutningsbart. Vi delar här med oss av våra erfarenheter så att du kan hitta rätt på egen hand, antingen om du letar efter vin att köpa, vingårdar att besöka eller restauranger och hotell för resan. För dig som vill läsa mer om Bourgogne samt dess vita viner, rekommenderar vi Hallbus Vins reseberättelse ”Bourgognes härliga vita viner”, läs reseberättelsen här.

Vi ordnar en resa hit våren 2018, läs om våra resor här >>

Röd Bourgogne görs på druvorna Pinot Noir eller Gamay. Gamay odlas enbart i Beaujolais som faktiskt är en del av Bourgogne. De bästa områdena i Bourgogne för röda viner gjorda på Pinot Noir är Côte de Nuits, Côte de Beaune samt Côte Chalonnaise. I Côte de Nuits görs nästan uteslutande röda viner och i Côte de Beaune och Côte Chalonnaise görs både röda och vita viner.

Mitt i dessa vinområden ligger Bourgognes huvudort Beaune, som i sin tur ligger cirka 6 mil söder om Dijon i östra Frankrike. Bourgogne har många kända viner och vinerna får främst sitt namn efter vingården eller byn det kommer ifrån. Kända byar för röda viner är bland annat Volnay, Beaune, Aloxe-Corton, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Vougeot och Gevrey-Chambertin. Kvalitetsklasserna för röda viner är samma som för områdets vita viner, dvs från högsta kvalitetsbeteckningen Grand Cru, vidare till Premier Cru, kommunvin samt till olika regionala klasser.

En Bourgogne på Pinot Noir är ett väldigt annorlunda vin jämfört med exempelvis en stram torr Bordeaux eller en bläckig Shiraz från Australien. Pinot Noir från Bourgogne är ett komplext, silkigt vin som är finessrikt och elegant. I doften hittar du röda bär som jordgubbe och hallon. I äldre och/eller bättre viner hittar du dofter som svamp, stall, en angenäm sötrutten ton (tänk fallfrukt i en höstträdgård), kompost, höstlöv och även förnimmelsen av utedass. Ja, det låter absurt och oangenämt men det är det inte, testa! Smaken kännetecknas av en hög syra, betydligt högre än i andra rödviner. Det finns ofta en strävhet i vinet men tanninerna är ganska silkeslena och feminina. Färgen är nästan alltid betydligt ljusare jämfört med andra röda viner och blir efter några års lagring mjukt tegelfärgad.

Den största upplevelsen med röd Bourgogne på Pinot Noir brukar man säga sitter i doften. Smaken är silkig och finstämt komplex, förväntar man sig en kraftig smakupplevelse blir man besviken. Vinerna vinner absolut på några års lagring då fruktsyran mjuknar och de sötmogna tonerna framträder bättre – här kommer även tonerna av svampskog, tryffel och utedass.


Tänk på att Pinot Noir i allmänhet och röd Bourgogne i synnerhet vinner på att serveras kallare än andra röda viner. De silkiga tanninerna känns inte vid en serveringstemperatur på ca 22 grader och vinet kan lätt uppfattas platt och jolmigt. Vi rekommenderar en serveringstemperatur på ca 16-18 grader.

I Bourgogne har varje vingård eller odlingslott flera olika ägare (med få undantag). Varje odlare gör vin på sitt sätt - hur hårt rankorna beskärs, när druvorna skördas, hur man jäser vinet, hur man använder fat etc. Det innebär att ett vin med exakt samma namn (namnet bestäms av odlingslotten) kommer att smaka olika beroende på vem som gjort vinet, alltså druvor som växt på samma plats kan smaka väldigt olika. Trixet här är inte bara att veta vilka områden/byar som är bra utan också vilka vinbönder som gör vin på bästa sätt.

Orsaken till den brokiga ägarbilden är den franska revolutionen samt arvsregler. Vid tiden för revolutionen ägdes vingårdarna i Bourgogne främst av kyrkan och sköttes av munkar. I samband med franska revolutionen styckades vingårdarna och privatpersoner tog över. Genom åren har antalet småodlare ökat genom arvsskifte. I Bourgogne idag finns ett stort antal negociants (=vinhandlare) som inte äger så mycket egen mark utan köper upp druvor från odlare och därefter gör vin. Merparten av vinet från området idag görs av negociants samt odlare som har stora ägor, men en relativt stor andel görs också av mindre vinmakare. Det finns 1000-tals små vinmakare.


En röd Bourgogne kostar tyvärr en slant, ofta behöver man betala minst 150-200 kr på Systembolaget och ofta ännu mer, 300-400 kr. För toppklassen Grand Cru får du betala 500 kr och uppåt. Vill du slå riktigt på stort kan du försöka köpa ett av vinvärldens mest kända röda viner - bourgognevinerna La Tâche och Romanée-Conti som brukar kosta från 5000 kr och uppåt. På vingård går det att hitta mycket bra viner för € 12-22 som i Sverige kostar nästan det dubbla.

Den allra största nackdelen med röd Bourgogne är den ojämna kvalitén. Inte ens om du betalar en bra slant kan du vara säker på att vinet har bra kvalité eller den önskvärda karaktären. Den ojämna kvalitén beror alltså på den brokiga producentskaran. En mindre nogräknad producent tar ofta lika mycket betalt som en kvalitetsmedveten producent. Det blir lite som att söka efter den heliga graal, men har man väl träffat rätt är det många som blir frälsta.

Men låt er inte skrämmas för mycket av höga priser och ojämn kvalité. Det finns några ganska enkla knep att använda för att ta sig igenom några av trasselsuddarna. De stora tillverkarna har ofta en särskild stil och de som är duktiga och kvalitetsmedvetna har jämn och bra kvalité på sina viner, försök memorera namnen. För det andra är kunskap viktigt. Det skiljer en hel del i karaktär varifrån vinet kommer och hur det har gjorts så vi rekommenderar att läsa på, gå en vinkurs eller, allra bäst, gör en resa till området. Ett bra tips är också att våga utforska de lite mer okända byarna. I en del av dessa görs det mycket bra viner, men de kan inte ta ut samma priser som de mer kända byarna.

Hallbus Vin har naturligtvis provat ett antal röda Bourgogner från Systembolaget, i prisintervallet 140-210 kr och rekommenderar fyra olika viner, läs vintipsen här.

Vad ska man då äta till röd Bourgogne? Rätter med ljusare kött som fågel, fläsk eller kalvkött. Skall man gå riktigt Bourgogne style så försöker man hitta grodlår och vitlökssteka dessa, gärna med vitlökssniglar till förrätt. Svamp är oslagbart till Pinot Noir, kom ihåg att vinet efter lite mognad till och med doftar svamp, svampskog och undervegetation.


Hälften grädde, hälften creme fraiche, en skvätt Cognac, blandsvamp (som frästs i smör innan), ner i en kastrull, koka upp, mixa, salta och peppra och avnjut sedan med en mogen röd Bourgogne. Till fisk passar det bra om man tänker på tillbehören, för mycket citron och syrliga tillbehör, som är vanligt till fisk, kan förändra Pinot Noir vinerna, syrorna tar ut varandra och tanninerna kommer fram i vinet. Inte oävet alls, man bör bara vara medveten om det.

Beaujolais röda viner är en trevlig och god men separat historia som vi berättar om vid ett annat tillfälle. Värt att nämna redan nu är dock att vinerna är mycket bättre än sitt rykte och att vinområdet är bland de vackraste vi sett, med stora böljande gröna luddiga kullar översållade med mysiga byar och vinrankor.

Vad kan man då göra i området? Det mesta handlar så klart om vin. En kul grej är att vandra Chemin de Gourmand i Nuits St Georges som går av stapeln i juni varje år. Man går kanske en mil totalt under en hel dag, efter någon kilometer är första anhalten, mousserande vin med en för trakten typisk petit choux som var stor, efter ytterligare någon kilometer är det förrätt där man kan välja mellan 4-8 olika viner och så fortsätter det. En annan härlig upplevelse är att hyra cykel, byarna ligger tätt så trampa runt till de olika byarna och picknicka bland vinrankorna.

Vill du utforska Bourgogne och då helst i grupp? Vi ordnar resor hit. Vi bor på ett mysigt, lite mindre hotell i centrala Beaune, besöker både kända producenter samt några små vinmakare i mindre kända byar. Som vanligt på våra resor lägger vi minst lika mycket tid på att njuta av mat som av vin och du behöver definitivt inte vara en erfaren vinprovare för att följa med. Låter det kul? Läs om Hallbus Vinresor här.


Tips och länkar

• Negociants. Våra två absoluta favoriter av de större producenterna är Bouchard Père et fils och Faiveley. Här blir man sällan besviken. Andra erkända producenter är Albert Bichot, Bouchard Ainé et Fils (ej att förväxla med Bouchard ovan), Joseph Drouhin, Dufouleur Père et fils, Louis Jadot, Olivier Leflaive och Mommessin.
• Gourmetpromenad i Nuits St Georges, Chemin de Gourmand - www.sentiergourmand.com
• Boende och restaurang i Vougeot, Hotel Clos de la Vogue - hotel-restaurant-hotel-de-charme.hotel-closdelavouge.com
• Restaurang i Chambolle-Musigny, Le Chambolle. En riktig pärla med bra mat till överkomliga priser. De har inte många bord så förhandsboka är klokt. - www.restaurant-lechambolle.com
• Vingård i Chambolle-Musigny, Amiot Servelle. Bra priser för att vara Chambolle. – www.amiot-servelle.com/fr/
• Vingård i Vosne-Romanée, Daniel Rion et fils. Väldigt bra Vosne-Romanée viner - www.domaine-daniel-rion.com
• Vingård i Nuits St Georges, Michèle et Patrice Rion. Gör främst röda viner men också något så ovanligt som vitt vin från kommunen. Inte så billigt, men väldigt bra viner. - patricerion.com
• Vingård i Volnay. Christophe Vaudoisey. Mycket bra och prisvärda röda och vita viner. -www.domainechristophevaudoisey.com
• Vingård i Mercurey – Michel Juillot. Mycket bra och prisvärda röda och vita viner. www.domaine-michel-juillot.fr
• Vingård i Rully, Domaine Brelière. Mycket bra och prisvärda röda och vita viner. www.domainebreliere.net

Tillbaka till vinresor

 
Copyright Hallbus Vin AB