Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor
 Följ oss på Facebook


SamarbetspartnersKontakt

info@hallbusvin.se 

Bourgognes härliga vita viner

Bourgogne är ett av våra absoluta favoritområden att resa till. Det är ett vackert område med många charmiga små byar och här finns en stor mängd både små och stora vinproducenter. För att inte tala om den goda maten i Bourgogne, många klassiska franska maträtter härstammar härifrån. Här berättar vi om att resa på egen hand i södra Bourgogne, Côte de Beaune, med bas i den mysiga Beaune och ger tips på bra sätt att utforska områdets vita viner gjorda på Chardonnay. Bourgognes röda viner är en annan underbar resa, läs den reseberättelsen här >>.

Vi ordnar en resa hit i april 2018, läs om våra resor här >>


Bourgogne

Hjärtat av Bourgogne är Côte d’Or ("guldsluttningen"), som i sin tur delas in i Côte de Beaune (södra delen) samt Côte de Nuits (norra delen). Omkringliggande, varav några välkända områden, i Bourgogne som gör bra vin är Chablis, Côte Chalonnaise, Mâconnais samt Beaujolais.  I Côte de Nuits görs nästan uteslutande röda viner (på Pinot Noir) och i Côte de Beaune görs både röda och vita viner, där de vita görs på Chardonnay. Det är här urtypen för ekfatslagrad Chardonnay finns och som många vinmakare världen över strävar efter att återskapa.

Den pittoreska lilla staden Beaune är Bourgognes vinhuvudstad. Staden anlades av romarna och var också en viktig stad i hertigdömet Bourgogne, som på 1400-talet införlivades med övriga Frankrike. Den inre delen av staden omgärdas av en ringmur som ger Beaune en härlig rustik och medeltida känsla. Staden besöks årligen av många turister, men det är ändå inte överdrivet turistigt. Mitt i Beaune ligger Hôtel-Dieu, ett hospital från 1400-talet inrättat för att ta hand om fattiga och behövande. Hela hospitalets tak består av vackra färgglada takpannor som man för övrigt kan se på många ställen i Bourgogne.

I Côte de Beaune (södra delen) finns många kända vingårdar med klassiska vita viner, där den mest kända är Le Montrachet som ligger på gränsen mellan byarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Le Montrachet klassas av många som världens bästa vita torra vin. Andra berömda vinområden/-byar i Côte de Beaune är Corton-Charlemagne. Beaune och Meursault, men det finns också ett gäng av andra små, mindre kända byar som gör ypperliga viner, som exempelvis Saint Aubin, Savigny-les-Beaune och Santenay och vi kan lova er att ni kommer att hitta många fantastiska vita viner i Le Montrachets grannskap som passar allas plåböcker om ni bara åker dit och letar.

Bourgogne är annorlunda jämfört med andra vinområden genom att en vingård ofta ägs av flera vinodlare/producenter.  Vinet har då samma namn oavsett producent. Nu är Chardonnay inte lika svårodlad som Pinot Noir och kvaliteten är därför jämnare, men producenten är ändå väldigt viktig för kvaliteten på slutprodukten. Trixet är att hålla koll på producenters namn och försöka hitta de man tycker gör bra vin.


Smak och mat

En typisk vit Bourgogne har en doft av smör, brynt smör, smörkola, nötter och mandel. Andra toner kan vara honung, svamp och ibland mineral. Vinerna är fylliga, kraftiga och härligt komplexa och mångfacetterade. Ett kännetecknande drag är att ekfatstonerna är väl integrerade i vinet så det inte blir överdrivet fatigt eller kletigt samt inte heller har för tunga toner av vanilj och tropiska frukter. Vinerna utvecklas väl av lagring, optimalt är att dricka dem efter 4-8 år men att spara dem i 10-15 år är oftast inga problem.

De allra bästa vinerna kommer från Grand Cru gårdarna. Tyvärr är priserna ofta höga, under 500 kr får man sällan en Grand Cru oavsett producent. Premier Cru är nästa kvalitetsklass och därefter kommer kommunviner. (Kommunviner är exempelvis ett vin från byn Meursault som inte har någon ”Cru”-klassning.) Inom kvalitetsklasserna Premier Cru och kommunviner finns det gott om bra prisvärda viner, även om Premier Cru viner från en välrenommerad producent och en berömd vingård mycket väl kan kosta 500 kr. Det här är priser man får betala på vingårdar eller vinaffärer i området. På Systembolaget är priserna högre.

Det går att hitta bra Premier Cru gjort av mindre odlare för ca 150-200 kr. Kommunviner håller ibland lika hög klass som en Premier Cru och brukar kosta mellan 100-300 kr. Vi ska inte glömma de enklare vinerna från olika regionala appellationer som brukar kosta 70-150 kr och kan vara riktigt prisvärda.

Klassisk mat från Bourgogne är exempelvis coq au vin, beauf bourguignon, sniglar i vitlök, jambon persillé (skinka i persiljegelé) samt olika rätter på kanin och kyckling. De vita vinerna är så pass kraftiga att de gör sig bra till mat som traditionellt är rödvinsmat.  Något som verkligen plockar upp de nötiga tonerna är smakrik svamp tillredd med grädde. Vi brukar göra en trattkantarellsoppa som plockar fram det allra bästa ur en vit Bourgogne, läs recept här. Hallbus Vinpanel har provat Chardonnay från olika delar av världen ur Systembolagets sortiment och rekommenderar fem viner, varav två Bourgogner. Läs mer om vinerna här.


Resa runt i området

Det finns som sagt väldigt många vinmakare i området och det är inte lätt att hitta rätt. Förutom våra tips på vingårdar nedan så är en bra idé är att använda en vinbok för att få uppslag, exempelvis Tom Stevenson ”Sotheby's Wine Encyclopedia”, Hugh Johnsons ”Atlas över världens viner” eller Mikael Mölstads ”En värld av vin”. De mer kända vingårdarna är lite krångligare att besöka, en del tar inte emot besök eller så vill de att man bokar i förväg. Något som ni helst inte skall missa i Beaune är att besöka Marché aux vins. Man går in och betalar, får en ’taste du vin’ i handen och sedan beger man sig ner i vinkällaren på egen hand och provar sig igenom ett antal olika bra viner från Bourgogne. Marché aux vins är enkelt att hitta också, ligger mitt i Beaune. En möjlighet att prova ett stort antal regionala viner samt att det är kul också att bara testa sig fram på egen hand i en härlig vinkällarmiljö. Ta med en kofta eller tröja för det kan bli lite kyligt i de djupa källarvalven.

Det finns många bra ställen att bo på i Beaune, vi har främst bott på mindre hotell och chambre d’hote (rum och frukost). Likadant med restauranger, det finns ett flertal bra inne i Beaune.  Det är inga långa avstånd mellan byarna, bara några kilometer, så en kul grej är att hyra cyklar. Då kan man med gott samvete dricka vin till lunchen eller middagen. De viner ni råkar köpa under cykelturen kan ni samla upp dagen efter med bil, vi rekommenderar inte att ni tar allt på cykeln.

Bourgogne går att besöka året runt, men undvik helst augusti. Det kan bli väldigt varmt samt att det är då alla fransmän själva semestrar i vinområden. 


Länkar och mer tips

• Prova vin i Beaune, Marché aux vins - www.marcheauxvins.com
• Vinproducent i Beaune, Bouchard Père et fils . Bra röda och vita viner, kräver förbokning. - www.bouchard-pereetfils.com
• Handla vin i Beaune, CPH (tidigare Perardel). Ligger utanför ringmuren. - www.vinscph.fr
• Vingård i Meursault, Chateau de Meursault. Trevligt att besöka och gör bra röda och vita viner.  - www.meursault.com
• Prova och handla vin i Chassagne-Montrachet, Caveau de Chassagne-Montrachet. Stort utbud av vita viner från hela Côte de Beaune. - www.caveaudechassagne.com
• Vingård i St Aubin, Domaine Larue. Bra viner, lite lägre priser än de mer kända byarna. - www.larue-vins.com
• Restaurang i Pommard, Auprès du Clocher. Lite dyrare. - www.aupresduclocher.com
• Restaurang i Pommard, Hotel du Pont. Enkel men typisk regional mat. - www.hotelrestaurantdupont.fr
• Restaurang i Santenay, Restaurant Le Terroir. Mycket bra mat. - www.restaurantleterroir.com
• Boende i Beaune. Charmigt chambre d´hote mitt i stan, 2 Boulevard St Jacques - www.chambredhoteabeaune.com
• Boende i Beaune, Hotel Rousseau. Billigt, men lite speciella ägare. - http://hotel-rousseau.com


Tillbaka till vinresor

 
Copyright Hallbus Vin AB